Tentoonstelling

Jeremiah Day, Provisional Temple Of Semi-Failed Resistance Artist Fighter Dreamers

Datum:
12 november t/m 24 december 2022
Deelnemer:
→ Ellen de Bruijne Projects
Singel 372
1016 AH Amsterdam
Open:
  • woensdag 11:00—18:00
  • donderdag 11:00—18:00
  • vrijdag 11:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

Ellen de Bruijne Projecst is verheugd Jeremiah Day’s Provisional Temple Of Semi-Failed Resistance Artist Fighter Dreamers te verwelkomen. Als een soort droom op zich speculeert Day over wat voor ruimte er zou ontstaan door het eren van de kunstenaars van het Nederlandse verzet uit de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder Willem Arondeus.

Arondeus zelf werd geïnspireerd door een voorbeeld uit het verleden, door zijn onderzoek naar kunstenaars die in de Parijse Commune vochten, en zijn overtuiging dat kunstenaars, zelfs de meest dromerige, op sommige momenten een uniek vermogen hebben om in de politiek te stappen. Het Amsterdamse ondergrondse verzet bevatte inderdaad veel verschillende soorten kunstenaars, en ook een opvallende vertegenwoordiging van de LGBTQI-gemeenschap, waarbij Arondeus zelf misschien wel het meest bekend is om zijn laatste woorden: “Laat het bekend zijn dat homoseksuelen geen lafaards zijn.”

In dit nieuwe werk vertelt of verklaart Day deze geschiedenis niet zozeer, maar probeert deze te mobiliseren. Met medewerking van onderzoekster Claire Schwarz heroverweegt Day Arondeus zijn denken en woorden en plaatst ze naast zijn eigen hedendaagse overwegingen en worstelingen.