menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Facing Humanoids | Hans van der Ham

Datum:
9 maart t/m 13 april 2024
Deelnemer:
→ Stigter van Doesburg
Elandsstraat 90, Amsterdam, Nederland
1016 SH Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Hans van der Ham cureerde in 2018 de tentoonstelling ANIMA MUNDI in Museum Boijmans Van Beuningen, waarbij het thema van animatie in de hedendaagse samenleving werd verkend. De tentoonstelling werd geïnspireerd door het veranderende perspectief op materie als gevolg van ontwikkelingen in robotisering, digitalisering en Kunstmatige Intelligentie.

Met ANIMA MUNDI wilde Hans van der Ham aantonen dat het idee om levenloze materie menselijke eigenschappen toe te kennen geen recent fenomeen is. Oude Grieken en Renaissance-denkers, evenals tribale gemeenschappen, hebben al lang emotionele en spirituele verbindingen met afbeeldingen van het menselijk lichaam.

De tentoonstelling, getiteld -FACING HUMANOIDS-, duikt in de parallellen tussen historische praktijken en moderne ontwikkelingen. Het benadrukt de groeiende gelijkenis tussen robots en mensen, en het blijvende concept van het leven inblazen van materie.

Hans van der Ham vindt deze parallellen fascinerend en gelooft dat de term “humanoids” zowel de steeds humanoidere robots als het tribale geloof in het leven inblazen van materie omvat.

Bovendien merkt hij op dat naarmate de technologie vordert, mensen zelf steeds meer humanoid worden. Deze verschuiving roept vragen op over de toekomstige dynamiek van mens-machine interacties en hun implicaties voor de samenleving en het milieu.