Tentoonstelling — Fotografie

FASHION, Paul Kooiker

Datum:
9 december 2022 t/m 12 februari 2023
Deelnemer:
→ Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Open:
  • maandag 10:00—18:00
  • dinsdag 10:00—18:00
  • woensdag 10:00—18:00
  • donderdag 10:00—21:00
  • vrijdag 10:00—21:00
  • zaterdag 10:00—18:00
  • zondag 10:00—18:00
Vandaag open van 10:00 tot 21:00

Terwijl ‘fashion’ meestal gezien wordt als iets wat trending is, wordt de modefotografie van Kooiker gekenmerkt door tijdloosheid. De kunstenaar brengt de grootste modemerken en bekendste gezichten van dit moment in beeld, en transporteert deze naar een geheel eigen wereld. Losgezongen van tijd en plaats lijken zijn surrealistische beelden net scènes uit films waarvan we het verhaal niet kennen.  

Paul Kooiker is op dit moment een veelgevraagd fotograaf voor toonaangevende modetijdschriften en campagnes van bekende modehuizen. Sinds een jaar of vijf navigeert hij tussen commerciële opdrachten en autonome kunst, waarbij het onderscheid tussen beiden nauwelijks nog te maken valt. Ook in opdracht van de mode-industrie, treedt Kooiker schijnbaar moeiteloos buiten de kaders van heersende schoonheidsidealen. Hij creëert een schoonheid die niet aan de oppervlakte ligt, maar die – op haast Freudiaanse wijze – ingaat op duistere verlangens, fetisjisme en dromen uit het onderbewuste. Bovendien overstijgt zijn fotografie klassieke genderrollen doordat hij zijn modellen ongewone houdingen aan laat nemen en hun gezicht vaak buiten beeld laat, waarbij hun identiteit buiten beschouwing blijft. Soms is het zelfs onduidelijk of het een mens of pop betreft. Kooiker lijkt de extravagantie van luxe objecten en de middelen waarmee deze aan ons gepresenteerd worden, zoals mannequins en displays, zodanig uit te vergroten dat het ons verlangen zelf is dat op een sokkel wordt gezet en model staat voor zijn camera. 

Alle werken in de tentoonstelling zijn vervaardigd met een iPhone. In een tijd waarin iedereen met een smartphone fotografeert, zet Paul Kooiker juist dit middel in om een parallelle wereld te creëren die daar ogenschijnlijk van losgezongen is en die zich niet laat kopiëren. Zijn tentoonstelling FASHION brengt allerlei beelden uit zijn modeopdrachten samen in een totaalinstallatie die werkt als een spiegelpaleis: het brengt de snelheid van de modewereld tot stilstand en toont de absurditeit van menselijke ijdelheid en verlangen.