Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie

Milah van Zuilen — Fieldwork

Datum:
26 mei t/m 18 juni 2022
Deelnemer:
→ Galerie Caroline O’Breen
Hazenstraat 54
1016 SR Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

Fieldwork is de eerste tentoonstelling  van Milah van Zuilen bij Galerie Caroline O’Breen. De kunstenaar verzamelt en herschikt organisch materiaal, vaak in vierkanten gesneden en netjes gerangschikt als rasterstructuren. De werken zijn abstract en met een poëtische kwaliteit. Ze lijken in vogelvlucht op het Nederlandse landschap: landbouwgrond die methodisch is gerangschikt in een opeenvolging van rechthoeken. Pas als je het werk van Van Zuilen nader bekijkt, zie je de zenuwen en lijnen van het plantmateriaal. Metaforisch gezien is het het natuurlijke landschap dat gevangen zit in de menselijke vierkante structuren.

De vorm van het vierkant staat centraal in Fieldwork en in het werk van Milah van Zuilen. Mensen gebruiken vaak rechthoekige ontwerpen om het landschap te ordenen en de natuur te classificeren of te overzien. In de taxonomie worden rasters gebruikt voor de classificatie van planten; in cartografie voor terreininterpretatie; en in de landbouw voor de teelt. Voor Van Zuilen kenmerkt het plein het menselijk perspectief en haar aanwezigheid in het landschap. Haar projecten verwijzen naar de menselijke rasterstructuren en vormen, terwijl ze het idee van eigenaarschap dat ermee gepaard gaat ter discussie stelt. Heeft de mens superioriteit over het landschap en in hoeverre is de natuur onder controle te krijgen? Het werk van Van Zuilen verkent deze vragen door middel van haar visueel onderzoek.

Milah van Zuilen, Betula spp., Joutsa, Suomi 04, 2022 | From the series Fieldwork | Birch bark, museum board | 70 x 70 cm | Unique

Milah van Zuilen (1998, NL) is een beeldend kunstenaar wiens werk gericht is op het landschap. Ze is geïntrigeerd door de tegenstelling tussen de complexiteit van het landschap en de drang van de mens om het netjes te ordenen, te veranderen en te organiseren. Ze onderzoekt een aarde gerichte manier om ernaar te kijken – in plaats van de antropocentrische of mensgerichte. Van Zuilen werkt met echt plantaardig materiaal, sculptuur en installatie. Als bosecoloog in opleiding streeft de kunstenaar ernaar de vakgebieden kunst en ecologie dichter bij elkaar te brengen. Fieldwork ligt aan de basis van haar artistieke onderzoek.

Milah van Zuilen is afgestudeerd in Fine Arts & Photography aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, studeerde Natuurbescherming aan de Universiteit Wageningen en volgt momenteel een opleiding bosecologie in het Nationaal park de Hoge Veluwe. Haar afstudeerproject Terrafuturism won de Ron Mandos Young Blood Award en werd aangekocht door Museum Voorlinden. In Nederland was haar werk eerder te zien bij o.a. Kunstinstituut Melly, Nederlands Fotomuseum, A Tale of a Tub, Fotofestival Schiedam, en is nu als solotentoonstelling te zien in Museum Kasteel Wijlre. Van Zuilens tentoonstellingen in het buitenland omvatten presentaties in het VK, Finland, Noorwegen en Tsjechië. Milah is ook mede-oprichter van JARO, een ruimte voor ecologie-gerelateerde kunstenaarsresidenties in Tsjechië.