menu
Tentoonstelling — Digitale kunst, Video | Film

Foam 3h: Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik GIGA

Datum:
8 maart t/m 26 mei 2024
Deelnemer:
→ Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Open:
  • maandag 10:00—18:00
  • dinsdag 10:00—18:00
  • woensdag 10:00—18:00
  • donderdag 10:00—21:00
  • vrijdag 10:00—21:00
  • zaterdag 10:00—18:00
  • zondag 10:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 10:00 tot 18:00

In een drietal videos werpt het kunstenaarsduo Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik een blik op de hedendaagse ontwikkelingen en gevaren van radicalisering in de online omgeving en via sociale media.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit een compilatie van videowerken, waaronder RedpilledPublic Enlightenment en het meest recente werk, Bereitschaft (‘bereidwilligheid’ of ‘paraatheid’). Ieder videowerk biedt een nadere kijk op de gevaarlijke ondertoon van cynische humor, de fascinatie voor en ‘verantwoording’ van geweld, en de enorme invloed van populaire meme-figuren zoals Wojak en GigaChad. Het werk Bereitschaft analyseert hedendaagse Tiktok-trends die rigoureuze fysieke routines propaganderen en oproepen tot de terugkeer naar een gedateerd mannelijkheidsideaal. De titel van de tentoonstelling, GIGA, is ontleend aan het populaire gebruik van het woord op sociale media en verwijst naar grootsheid en het afdwingen van respect.

Met de tentoonstelling GIGA wil Foam niet alleen de complexiteit van beeldvorming op sociale media illustreren, maar ook een bijdrage leveren aan de algehele mediawijsheid van de gebruikers door meer bewustwording te creëren over de beelden waaraan we voorbij scrollen of actief delen, en hoe radicale propaganda zodoende langzaamaan gemeengoed wordt in het publieke debat.

Over Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik

Jakob Ganslmeier (geb.1990, München) is een fotograaf en beeldend kunstenaar gevestigd in Nederland. Hij heeft een masterdiploma in ‘Photography & Society’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag, NL). In zijn werk richt hij zich op het ontmantelen van de visuele representatie van radicale ideologieën en het bieden van tegenverhalen via een participatieve artistieke benadering.

Ana Zibelnik (geb. 1995, Ljubljana) is een beeldend kunstenaar en fotograaf gevestigd in Den Haag, Nederland. Ze heeft een masterdiploma in ‘Film & Photographic Studies’ van de Universiteit Leiden. Haar werk draait om de thema’s van de ecologische crisis, klimaatangst en de sociale implicaties daarvan. Sinds 2022 werken Ganslmeier en Zibelnik samen als kunstenaarsduo.