Terwijl in Praag Jiří Kovanda de straat opging en de Sloveense OHO Groep zich in de Vipava-vallei vestigde, verliet Barbara Kozłowska haar atelier in Wrocław en ging naar het strand. Zoals vele andere kunstenaars die werken in de geopolitieke regio die nu gewoonlijk de verkeerde benaming “Oost-Europa” wordt genoemd, bouwden zij werk op “in de natuur”. En ja, gezien dit en de poëzie die veel van hun oeuvres gemeen hebben, kan snel worden aangenomen dat er in die tijd in heel “Oost-Europa” een culturele beweging aan het ontstaan was die een baanbrekende focus had op de onderlinge verbondenheid van kunst en ecologie. Hoewel dit niet per se onwaar is, mag niet uit het oog worden verloren dat elk van deze werken inherent een – zij het subtiele – politieke houding aannam tegenover de institutionele structuren (van de kunst) die hen omringden, en dat de locatie waar ze werden gemaakt daar ook een rol in speelde. Waar anders kun je je werk laten zien en je mening uiten als je praktijk niet wordt geaccepteerd door de door de staat gecontroleerde kunstwereld? Hoe ga je nu verder?
Barbara Kozłowska (1940-2008): een schilder die het schilderen opgaf voor de beeldhouwkunst, een beeldhouwer die niet trouw bleef aan een van de gangbare scholen, een concrete dichter, installatiekunstenaar en para-theatraal performer zonder metier, een zonderling onder de zonderlingen en het middelpunt van onze komende tentoonstelling From East to West, Through the Globe, Towards the Moon, die op 30 september in Kunstverein opent. Deze tentoonstelling is de eerste institutionele solotentoonstelling van de overleden kunstenaar buiten Polen en brengt hulde aan een ondergewaardeerde voorstander van de Poolse neo-avantgarde die zich actief inzette voor het bevragen van de ruimte en haar organiserende principes. Het brengt Kozłowska’s meervoudige praktijk samen door middel van concrete poëzie, ephemera en publicaties, beeldhouwwerk en correspondentie, een heropvoering van twee vroege sculpturale installaties en documentatie van haar performances – ontworpen voor verschillende plaatsen in de wereld, ook al werden ze slechts op enkele plaatsen gerealiseerd. In het kader van Kozłowska’s tentoonstelling kondigt Kunstverein met genoegen een reeks evenementen aan die Kozłowska’s praktijk verder zullen uitdiepen.
Openingsavond: 30 september, 20:00, gevolgd door een After Party bij Butchers Tears vanaf 22 uur.
Talking points and framework: 1 oktober, 16:00-17:00 Een lezing door Marika Kuźmicz/ Fundacja Arton over Barbara en haar collega’s (gratis)
Babbel Gallery: 26 november, 14:00 Alex Balgiu (US/FR), mederedacteur van de bloemlezing Women in Concrete Poetry: 1959-1979, gaat samen met ons dieper in op Kozłowska’s gebruik van concrete poëzie en raakt aan andere constellaties van vrouwelijke kunstenaars op het snijvlak van het verbale en het visuele die woorden wilden bevrijden van de conventies van genre, geslacht en de strikte regels van het patriarchaat en de normatieve syntaxis. (Beperkte plaatsen. Toegang: 5 euro, gratis voor leden).
Point of View: 1-17 december. Een online filmprogramma waarin Kozłowska’s interesses en methodologieën worden uitgebreid, in samenwerking met Springs.video (gratis).
Kunstverein dankt Marika Kuźmicz, Fundacja Arton, Zbiegniew Makarewicz en het Adam Mickiewicz Institute voor hun steun aan deze tentoonstelling. Wij danken ook onze leden, onze donateurs, Reform, Senso en het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor hun voortdurende steun. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via office@kunstverein.nl