menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie, Schilderkunst, Sculptuur

FRONTEX FACHO MACHO MANAGEMENT Anne-Lise Coste

Datum:
10 maart t/m 8 april 2023
Deelnemer:
→ Ellen de Bruijne Projects
Singel 372
1016 AH Amsterdam
Open:
  • woensdag 11:00—18:00
  • donderdag 11:00—18:00
  • vrijdag 11:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket

In het verlengde van haar laatste tentoonstellingen in de galerie, en in het verlengde van haar solotentoonstellingen La vie en rose bij Crac Occitanie (2019) en Poem Police bij Kunsthaus Baselland (2022), presenteert Anne-Lise Coste nieuw werk in haar nieuwe solotentoonstelling FRONTEX MACHO FACHO MANAGEMENT, waarvan de kern een grootschalige muurinstallatie vol gespoten objecten is.

Sinds enige tijd koopt Anne-Lise Coste geen nieuwe doeken of kunstbenodigdheden meer. In plaats daarvan gebruikt ze wat er in het atelier ligt, raapt ze voorwerpen op straat op en hergebruikt ze de plastic verpakkingen van dagelijkse aankopen. Met de spuitbus in de hand draait Coste er niet omheen. Vloeken, scheldwoorden en onverbloemde uitspraken worden geschreven op elk voorwerp dat ze te pakken krijgt. Opeengepakt op de muur komen ze over als een frontale en expliciete verklaring van woede en weigering. Zoals curator Ines Goldbach over haar schrijft, is het werk van Coste “een bijna activistische, maar bovenal onverbloemde en directe artistieke praktijk die de samenleving in haar kern lijkt te erkennen en tegelijkertijd aandacht heeft voor wat verborgen blijft.”

Sinds het begin van haar artistieke carrière werkt Anne-Lise Coste met spuitbussen als een manier om zich bezig te houden met sociale en politieke kwesties. In haar praktijk is er een soort theatrale verdubbeling van het kunstwerk als ding en teken. Want het ding in de kunst is niet langer een ding, het wordt iets anders, groter dan het leven, een expressiekanaal dat zijn dingkwaliteit opgeeft zonder ooit een duidelijk identificeerbaar teken te worden of iets waarvan de betekenis onomstotelijk kan worden gelezen. Op die manier wijst haar oeuvre altijd terug naar zijn eigen materialiteit, en komt het op zijn beurt naar voren als potentieel significant, en nodigt het uit tot nieuwe interpretaties. Het werk van Coste, dat de kijker reflexief en provocerend confronteert, wordt niet noodzakelijkerwijs bepaald door hoe de kijker over het object oordeelt, maar presenteert juist een onderbreking van elke asymmetrische subject-object relatie om de kijker politiek te prikkelen.

Over de kunstenaar

Anne-Lise Coste (1973 in Marignane bij Marseille, Frankrijk) studeerde in Marseille en in Zürich, waarna ze zich vestigde in New York, en woont nu in Sète (Zuid-Frankrijk). Haar tekeningen en teksten hebben de directheid van graffiti, en stellen haar in staat subjectieve stemmingen gemengd met politieke kritiek en literaire zinnen uit te drukken. Met een dadaïstische taal en intens lyrische beelden ademt haar werk ironie, rebellie en emotie. Ze creëert schijnbaar decoratieve composities die ons in feite een catalogus van hedendaagse angsten bieden, waarbij de directheid van het tekengebaar een sterk poëtisch gevoel combineert met een element van sociale kritiek.