menu
Installatie

Gathering #1 ‘Garden of Scars’

Datum:
zaterdag 21 januari 2023
20:00—22:00
Deelnemer:
→ Oude Kerk
Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement
Vandaag open van 10:00 tot 18:00

Een avondprogramma over de relatie tussen Europa, Afrika en haar diaspora in de context van Ibrahim Mahama’s installatie Garden of Scars, die momenteel in de Oude Kerk te zien is.

Over de Gathering
Tijdens de avond delen kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en musici verhalen die raken aan de eeuwenoude relatie tussen Europa, Afrika en zijn diaspora en die betrekking hebben op thema’s die centraal staan in Mahama’s werk. In de eeuwenlange relatie met Europa hebben Afrika en zijn diaspora te maken gehad met de verschrikkingen van verscheurdheid. Tegelijkertijd is er een vermogen tot groei in deze anderszins uitbuitende destructieve relatie.
*Let op: de voertaal tijdens het programma is Engels.

Over de moderator en sprekers
Ama van Dantzig is de samensteller van het programma en modereert de avond.  Van Dantzig verdeeld haar tijd tussen Amsterdam en Accra. Ze is mede-oprichter van Dr. Monk, een creatieve en sociaal innovatieve studio die aan oplossingen werkt wereldwijde maatschappelijke vraagstukken waarbij het altijd gaat over duurzame en gelijkwaardige oplossingen die de wereld eerlijker en rechtvaardiger maken. Één van haar grote droomprojecten is verbonden met het werk van Mahama in de Oude Kerk. Ze wilt graag een historisch-cultureel centrum oprichten gericht op kinderen, in het oude, verwaarloosde Ussher Fort – voormalig fort Crèveceour, gebouwd door Nederland in 1649 – aan de kust in Accra. Mahama’s installatie toont de verbonden geschiedenis van forten als Ussher en de Oude Kerk.

Historica Natalie Everts deelt verhalen over de families in Fort Elmina. Hoe was het leven aan de West-Afrikaanse kust en wie waren de mensen die in contact kwamen met de Nederlanders? Nederland liet niet alleen een reeks vervallen forten achter in Ghana: honderden Ghanese families stammen af van verbintenissen tussen Nederlandse mannen en Afrikaanse vrouwen. Everts publiceert regelmatig over intercontinentale culturele banden, in het bijzonder die over Elmina

Muziekjournalist John Collins deelt zijn verhaal over de evolutie van ritme en geluid tijdens de reis over de Atlantische Oceaan.

Curator en kunstenaar Raul Balai spreekt over culturele botsingen, uitwisselingen en transformaties.

Lisette Ma Neza is dichter, voordrachtskunstenaar en muzikant. In haar schrijven, muziek en film richt zij zich op openhartige verhalen van mensen in woord, beeld en melodie.

Programma rond Garden of Scars
In de Oude Kerk is momenteel Ibrahim Mahama’s ruimtevullende installatie Garden of Scars te zien. Mahama’s werk verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Kijk voor andere programma’s rond het werk van Mahama op de website van de Oude Kerk.