Opening 20 januari, 17:00 – 20:00 uur.
Kunstverein begint het nieuwe jaar met de feestelijke opening van de eerste Europese solotentoonstelling van punkpolymaat G.B Jones (1965, Bowmanville, Canada). Kom langs op 20 januari tussen 17.00 en 20.00 uur. Zet je schrap… Hier beginnen we.
In 1994 bracht Feature Inc., een galerie in New York gerund door de galeriehouder die gewoon “Hudson” heet, G.B. Jones uit. Deze monografie van het werk van G.B. Jones deed dienst als het 7e nummer van Farm (Hudsons publicatie voor Feature) en het 8e nummer van The Gentlewomen of California (Steve Lafreniere, de huisontwerper en medewerker van Feature Inc, zijn eigen publicatieproject). De monografie bevat een uitgebreide reproductie van haar bekende serie tekeningen die gezamenlijk “Tom Girls” worden genoemd: oorspronkelijk gepubliceerd in Jones’ en Bruce LaBruce’s beruchte zine J.D.s, (1985-1991). In deze grafiettekeningen verving Jones de iconische, “hyperviriele hengsten” van Tom of Finland door even geile, onberouwvolle leren potten. In plaats van Finlands geobjectiveerde, man-op-man-erotiek presenteerde ze een bevrijdende wereld van vrouwelijke rolmodellen met seksuele macht.
In die tijd (en min of meer nog steeds) hadden Canadese douanebeambten krachtens Tariefcode 9956 en Memorandum D9-1-1 de bevoegdheid om elk boek, tijdschrift of afbeelding die zij als obsceen beschouwden “vooraf in te perken”. Wat obsceen was, werd vastgesteld via een moeras van verwarrende en recursieve toewijzingen die de ambtenaren van de grensdiensten hoofdzakelijk afhankelijk maakten van een systeem dat voor zeer subjectieve interpretatie vatbaar was – kortom, de ambtenaren van de grensdiensten mochten “hun eigen oordeel gebruiken”. Bijgevolg was alles wat met de LGBT-gemeenschap te maken had, ongeacht de inhoud, het doelwit. Dus, toen een klein jaar later exemplaren van G.B. Jones opdoken bij een Canadese controlepost, ontving de kunstenares een bericht van Canada’s Border Security Agency dat de publicatie door de douane in beslag was genomen en het land niet in mocht. Omdat ze als filmmaker al geen budget had en geen cent te makken, kon ze geen juridische bijstand krijgen om de in beslag genomen boeken terug te krijgen. Ondanks tarief- en taalherzieningen hebben de Canadese grensdiensten nog steeds veel van dezelfde rechten als destijds, en Canada’s bepaling van “obsceniteit” blijft even dubbelzinnig en subjectief. De subjectiviteit van perversie verdubbelt, de fantasie van het machtsspel ontdaan van zijn zeer reële referentiepunt in deze gewelddadige ontmoeting met de staat.
Deze tentoonstelling is gebaseerd op het moment van de publicatie van de monografie van G.B. Jones en de censuur ervan in het midden van de jaren negentig en is zowel een oprechte, bewonderende fanbrief aan de praktijk van G.B. Jones, als een eerbetoon aan de perfect vixen, queer wereld die Jones en haar netwerk in het leven riepen via film, geluid en Xerox. Belangrijk is ook dat de gecensureerde monografie G.B. Jones laattijdig, maar daarom niet minder belangrijk, opnieuw wordt gepubliceerd.
In het kader van Jones’ tentoonstelling kondigt de Kunstverein met genoegen een reeks evenementen aan die haar praktijk verder uitdiepen. Jones staat bekend om een verscheidenheid aan prestaties, waaronder de populariteit van haar post-punk band Fifth Column (1981-2002), de grote invloed van de queer punk zines die ze mee schreef, zoals J.D.s, Double Bill, en Hide, het ontstaan van de term “queercore,” en haar productieve werk als een “no-budget” filmmaker, scene fotograaf, en beeldend kunstenaar. Als zodanig zal het publieke programma evenementen bevatten die de reikwijdte en invloed van Jones’ gevarieerde praktijk van toen en nu laten zien.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via office@kunstverein.nl.
Kunstverein dankt Kunstverein Toronto, die het initiatief heeft genomen tot deze belangrijke overzichtstentoonstelling van Jones’ kunstpraktijk en de herdruk. Wij danken ook onze leden en het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor hun voortdurende steun.