Tentoonstelling — Gemengde media

Groepsshow met Kerstin Brätsch, Ryo Kinoshita, Sarah Księska, Natasja Mabesoone en Anh Trần

Datum:
12 maart t/m 30 april 2022
Deelnemer:
→ Galerie Fons Welters
Bloemstraat 140
1016 LJ Amsterdam
Open:
  • dinsdag 13:00—18:00
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op di, wo, do, vr, za

Galerie Fons Welters presenteert met trots een groepstentoonstelling met werk van Kerstin Brätsch, Ryo Kinoshita, Sarah Ksieska, Natasja Mabesoone en Anh Trn. De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die de traditie van de modernistische schilderkunst uitdagen, veranderen, verwerpen en overdenken. Elke kunstenaar benadert de schilderkunst vanuit zijn eigen perspectief en samen tonen ze de breedte van het medium. De schilderkunstige taal wordt tegelijkertijd uitgedaagd en bevestigd. In het werk van de kunstenaars zijn abstractie en figuratie, decoratie en ‘high-art’, de kunstenaar als genie en vakmanschap niet langer gescheiden; ze verlengen en versterken elkaar.

Kerstin Brätschs werk gaat over ‘extending painting’. Middels het verkennen van verschillende media bevraagt ze de schilderkunst vanuit steeds wisselende perspectieven. Brätsch onderzoekt daarbij de grenzen van materialen om ze zo in dialoog te brengen met de hedendaagse schilderkunst. In de werken Fossil Psychics for Christa gebruikt Brätsch de 17e-eeuwse Italiaanse techniek stucco marmo. Pigmenten worden vermengd met nat gips en lijm en vervolgens gepolijst om marmer of andere zeldzame stenen te imiteren. De werken van Brätsch doen niet alleen denken aan penseelstreken, ze lijken op fossielen, waarin tijd en geschiedenis ligt opgeslagen.

In zijn praktijk onderzoekt Ryo Kinoshita de poreuze sculpturale kwaliteit van de materialen waarop hij schildert, zoals canvas, jute, fluweel en linnen. De geweven structuren, met gaten en overlappingen, van deze stoffen zijn bepalend geweest voor zijn beeldtaal. De zintuiglijke kwaliteit van het materiaal speelt dan ook een centrale rol in zijn schilderproces. Kinoshita’s werken lijken aanvankelijk te bestaan uit decoratieve, abstracte, geweven of gestikte patronen. Deze patronen zijn echter samengesteld uit een veelheid van in elkaar verstrengelde in olieverf geschilderde figuren, vormen en objecten. De herhaling van deze elementen, soms speels, erotisch of zelfs gewelddadig, creëert het ritmische patroon dat kenmerkend is voor Kinoshita’s werk.

In haar surrealistische schilderijen begeeft Sarah Księska zich graag op de vage grens tussen de werkelijkheid en een fantasiewereld. Het onbewuste speelt een belangrijke rol, wat resulteert in het droomachtige aspect van haar werk. Het onbewuste is preverbaal en de taal ervan bestaat voornamelijk uit beelden; dromen creëren een tijdloze ruimte. Ze helpen niet alleen bij het begrijpen van een persoonlijk verleden, maar bevatten ook ideeën over de toekomst. Księska houdt van deze superpositie van twee uitersten. Het creëert een ruimte die ze probeert te vangen in haar schilderijen. Księska’s proces begint met het tekenen en combineren van beelden tot collages op een tablet. Deze beelden vertaalt ze met verschillende schildertechnieken op aluminium panelen.

Natasja Mabesoone verbindt in haar werk ideeën over reproduceerbaarheid en herhaling met gedachten over vrouwelijkheid en ondergeschikte esthetica zoals decoratie, ambacht en materialen zoals stift, glitter, krasletters en sjablonen. Mabesoone’s werk gaat over begrippen als sensualiteit, schattigheid, taal als locus van het politieke en het erotische – en de sociale constructies die ze met zich meebrengen. Haar beeldtaal is ontleend aan bordspelen, New Narrative en feministische werken, flirt met kitsch en commodity-esthetiek en woordspelingen. Om de subtiele, tekenachtige structuur van haar werk te creëren maakt Mabesoone gebruik van vernis mou, een etstechniek waarbij objecten zoals bloemen, textiel of reliëfpapier in een zachte, wasachtige ondergrond worden geperst voordat de plaat in een etsvloeistof wordt geplaatst. Deze grondlaag laat toe dat bijkomende beelden, zoals monotypes en tekeningen, er bovenop, doorheen of eronder zweven.

Anh Trn zet het medium schilderkunst in om Westerse ideeën over abstracte schilderkunst te bevragen. Trần gebruikt en reflecteert op schildermethodes en -materialen die toegepast worden door abstracte schilders van de Westerse canon om zo de fluctuerende lacune tussen kritische discoursen in de hedendaagse schilderkunst en niet-Westerse of hybride schilderpraktijken aan te kaarten. Ze creëert vaak grootschalige werken en haar praktijk is gebaseerd op een schildertaal die inspeelt op spontane energie en sensaties. De titels, symbolen en woorden in haar recente werk verwijzen naar persoonlijke ervaringen en de praktijk die Trần ontwikkelt tijdens haar residentie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam (NL).


Over de kunstenaars:

Kerstin Brätsch (1979, Hamburg, DE) woont en werkt in New York (US). Ze studeerde Fine Arts aan de Universität der Künste, Berlijn (DE), bij Prof. Lothar Baumgarten en aan Columbia University, New York. In 2019 voltooide Brätsch de installatie Fossil Psychics for Christa voor The Museum of Modern Art’s Terrace Café, New York. Ze had onder meer solotentoonstellingen bij Fondazione Memmo, Rome (IT) en Museum Brandhorst, Münich (DE). In 2017 werd haar de tweede editie van de Edvard Munch Art Award toegekend. In 2019 ontving Brätsch de Villa Romana Residency in Florence (IT) met haar collectief KAYA en onlangs kreeg ze de Helen Frankenthaler prijs voor schilderkunst van de Foundation for Contemporary Arts, New York, evenals de Günther Peill Preis, Düren (beide 2020). Haar werk zal deel uitmaken van de komende Biënnale van Venetië, gecureerd door Cecilia Alemani.

Ryo Kinoshita (1985, Nagasaki, JP) woont en werkt in Düsseldorf (DE) en studeerde aan de Universiteit voor Schone Kunsten (JP) en aan de Kunstakademie Düsseldorf bij prof. Tal R, Enrico David en prof. Tomma Abts. Onlangs nam hij deel aan tentoonstellingen bij o.a. Kunsthalle Düsseldorf (DE); Kunstmuseum Solingen (DE); K21 Kunstsammlung NRW, Düsseldorf; Peggy / Strizzi, Keulen (DE); oMo artspace, Berlijn (DE). Zijn werk is opgenomen in de collecties van AKZO Nobel Art Foundation (NL) and ING Art Collection (NL).

Sarah Księska (1992, DE) woont en werkt in Wenen (AT) en was resident bij De Ateliers, Amsterdam (NL). Ze studeerde aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg (DE), de Academie voor Schone Kunsten in Wenen en de Städelschule in Frankfurt am Main (DE). Haar werk is onder andere tentoongesteld in Galerie Tobias Naehring, Leipzig (DE); Piktogram Gallery, Warschau (PL); Museum voor Moderne Kunst, Warschau; Galerie Fons Welters, Amsterdam; Exile Gallery, Wenen, ffffriedrich, Frankfurt am Main. Księska’s werk is verzameld door het Nationaal Museum, Gdansk (PL); ING Kunstcollectie (NL); ABN AMRO Kunstcollectie (NL); AMC Kunstcollectie (NL).

Natasja Mabesoone (1988, Knokke, BE) woont en werkt in Brussel en Gent (BE). Ze studeerde beeldende kunst aan de School Of Arts, Gent, en nam deel aan de Wiels Residency in 2019. Haar werk werd onder andere tentoongesteld in S.M.A.K., Gent; Island, Brussel; Sofie Vandevelde, Antwerpen (BE); 019, Gent; Rivoli, Brussel; Barbé-Urbain Gallery, Gent; Dmw Gallery, Antwerpen; MDT, Stockholm (SE); Intimnoe mesto, St. Petersburg (RU).

Anh Trn (1989, Bến Tre, VN) is een kunstenaar die woont en werkt in Auckland (NZ) en Amsterdam (NL) en momenteel een resident is aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Trần ontving haar Master of Fine Arts met lof van Elam School of Fine Arts, University of Auckland in 2016. Ze heeft geëxposeerd bij Artspace Aotearoa; Window gallery; St Paul gallery, Auckland and play_station gallery, Wellington (NZ).