Tentoonstelling — Installatie, Schilderij, Video | Film

Composities en Sorry’s – Guillaume Bijl

Datum:
12 mei t/m 2 juli 2022
Deelnemer:
→ Lumen Travo Gallery
Lijnbaansgracht 314
1017 WZ Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op do, vr, za

A solo show by Guillaume Bijl

Na bijna een decennium keert Guillaume Bijl (Antwerpen, BE, 1946) terug naar Lumen Travo met nieuwe installaties, recente sorry’s en composities.

Guillaume Bijl staat bekend om zijn grootschalige installaties en visueel realisme. Sinds eind jaren 70 maakt Bijl realistische decors met gevonden voorwerpen. Daarmee had hij een voortrekkersrol in de heropleving van de ready-made. Bijl laat het publiek verschillende aspecten van onze westerse ‘beschaving’ en consumptiemaatschappij zien. Met extreme stereotypen creëert hij op tragikomische, vervreemdende wijze een soort ‘archeologie van onze tijd’.

In zijn installaties en composities speelt Bijl een delicaat spel met de realiteit: door een alledaagse situatie te creëren die ons volkomen vertrouwd lijkt, wil hij de scheidsmuur verkennen tussen de realiteit van het sociale en zijn tegenhanger in de kunst. Tegelijkertijd daagt hij het kritische oordeel van de kijker uit, dat zich maar al te gemakkelijk laat misleiden door de oogverblindende banaliteit van de commerciële consumptiemaatschappij.