menu
Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Sculptuur

(Hidden) Trophies | Britte Koolen & Tim Wunderink

Datum:
19 januari t/m 16 maart 2024
Deelnemer:
→ Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
  • zondag 13:00—18:00
Admission
Free admission

Met trots presenteren wij de duotentoonstelling ‘(Hidden) Trophies’ van Britte Koolen (1994, NL) en Tim Wunderink (1991, NL). Het idee om samen te exposeren bij Galerie Bart borrelde al een tijdje bij hen en nu is het dan eindelijk zover! Het raakvlak tussen beiden is het werken met gevonden voorwerpen, waarmee ze elk met hun eigen distinctieve beeldtaal, trofeeën creëren uit dat wat verborgen is.

Britte was in 2023 artist-in-residence bij PADA in Portugal en heeft daar een nieuwe manier van werken voor haarzelf ontdekt. De omgeving — een verlaten industrieterrein —  was de perfecte gelegenheid om op zoek te gaan naar voorwerpen die in de vergetelheid geraakt zijn. Britte had twee eisen waaraan de objecten moesten voldoen. Ze moesten intact en rond zijn, passend bij haar voorgaand werk, waar de ronde vorm hoogtij viert. Het resultaat van haar zoektocht is een verzameling aan objecten, bestaande uit oude, kleine en afgedankte voorwerpen die worden geherwaardeerd en in de schijnwerpers komen te staan. Deze ingetogen aardkleurige objecten, contrasteren met de felle rode en paarse sculpturen. Desalniettemin vinden we in beide reeksen Brittes herkenbare stijl terug, waarbij aandacht voor detail en minutieuze compositie van de objecten prioriteit hebben.

Net als Britte werkt Tim met gevonden voorwerpen. Hij verzamelt spullen die hij op straat en bij de kringloop vindt, waardoor hij veel materiaal tot zijn beschikking heeft. Hierdoor kan zijn werk zich organisch ontplooien, waarbij gevonden voorwerpen zowel het uitgangspunt als het materiaal voor zijn assemblages zijn. Hierin koppelt hij dergelijke voorwerpen los van hun oorspronkelijke functie en transformeert ze tot iets nieuws. Tim doet dit door middel van minimale ingrepen.

In zijn nieuwste werk combineert Tim jerrycans met stickers die geabstraheerde uitsneden zijn van foto’s uit zijn verleden. Deze persoonlijke toets is zijn manier om grip op het leven te krijgen, om te ontdekken wat hem bezighoudt en hoe hij zich voelt. Alvorens hij bewuster kon gaan leven is Tim door een tumultueuze periode gegaan, waarin hij zijn emoties uitgedrukte op canvas. Britte en Tim vinden elkaar in deze duotentoonstelling, waarin het gevonden voorwerp wordt gevierd. Ze complementeren elkaar door de schoonheid van het afgedankte te laten zien en zo hun eigen trofeeën te creëren. Dit concept komt samen in zowel het individueel werk als in hun gezamenlijk tuinsculptuur. Deze laatste wordt gemaakt tijdens de tentoonstelling en wordt onthuld op 17 februari.