menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

Hint Of Spring | Robert Zandvliet

Datum:
11 maart t/m 15 april 2023
Deelnemer:


Amsterdam
Open:
Admission
With ticket

Robert Zandvliet

Een muurschildering en schilderijen

Op één van die dagen waarop de zon haar gezicht liet zien, bezocht ik het atelier van Robert Zandvliet. Daar was het feest al begonnen. Overal om me heen zag ik het frisse geelgroen van nieuw blad, bottende takken, nog van ijzel glinsterend buntgras in de zon. De beroemde Vlaamse kunstenaar Roger Raveel (1921-2013) zou het ‘Maartse Magie’ genoemd hebben. Hij duidde daarmee de omslag in de natuur tussen winter en voorjaar. 

Zandvliet oefende afgelopen twee jaar zijn hand op structuren en texturen. Als ik de frisse groene uitbarsting op zijn atelier zie, zou ik haast gaan denken dat hij de inspiratie hiervoor vond tijdens wandelingen langs struweel met bottende takken of zompige groene weides. Maar niets is minder waar. Zoals altijd keek de schilder naar zijn voorgangers.

De gele zaaddozen in Le Jardin XVII resoneren de energie van de zomerzon. In Le Jardin XII en Le Jardin XXI lichten ijzig blauwe of dor gele takken op bij een wat waterig licht, terwijl in Reed een winterse avondzon een paar riethalmen tot groengele vlammen kleurt. Zoals alles in de Chinese leer maar ook in het complexe levende organisme Gaia met elkaar is verbonden, verbindt Zandvliet deze nieuwe doeken met een schildering in heldere lentekleuren direct op de muur. Het geheel biedt ons alvast een vleugje van de langverwachte lente en herinnert ons eraan dat we slechts een kwetsbare schakel zijn in een veel groter krachtenveld. 

Installation images by Peter Cox.