menu
Tentoonstelling — Gemengde media

How to weave a movement for change? | Ernée ’t Hooft, Saskia Noor van Imhoff, Claudy Jongstra , Gijs Frieling en Molly Palmer

Datum:
30 mei t/m 2 juni 2024
Deelnemer:
→ Iona Stichting
Herengracht 276
1016 BX Amsterdam
Open:
Admission
Free admission

Op het Iona huis aan de Herengracht ontmoet je het werk van vijf kunstenaars die elk op hun eigen manier een movement for change weven.

Ontmoet het monumentale kunstwerk Guernica de la Ecologia. Dit werk, gemaakt door kunstenaar Claudy Jongstra, vertegenwoordigt een oproep voor meer biodiversiteit, een pleidooi voor waardig vakmanschap (ambacht) en regeneratie van gezonde landbouw in een inclusieve werkomgeving. Het doek reist naar verschillende plekken om het gesprek te voeren en het bewustzijn te versterken. Tijdens Amsterdam Art is het te zien op de Herengracht bij de Iona Stichting.( https://www.guernicadelaecologia.nl/)

Saskia Noor van Imhoff onderzoekt systemen, hiërarchische structuren en denkbeelden over verzamelen. Recentelijk heeft ze haar focus uitgebreid naar het land en heeft ze een stuk grond aan de noordkust van Nederland verworven. Deze plek definieert ze als, een ‘organische collectie’ die ze sindsdien in haar werk onderzoekt, terwijl ze het historische land waarop ze vandaag de dag leeft, restaureert, erop reageert en ermee werkt.

Gijs Frieling (°1966, Amsterdam) maakt grootschalige tijdelijke muurschilderingen en schilderijen.

De sculpturen van kunstenaar Molly Palmer verwelkomen en verlichten een ieder die de gezamenlijke hal betreedt van het Iona Huis. Het kunstwerk gaat een dialoog aan met het historische pand, de identiteit en uitgangspunten van de Stichting.

Het vrouwenleven en de natuur vormde een belangrijk thema in het werk van kunstenaar Ernée ’t Hooft. Ze werd vooral bekend door haar wandkleden, waarop in diverse borduurtechnieken, met een beperkt gebruik van applicaties, figuren en verhalende taferelen werden uitgebeeld. Samen met haar echtgenoot architect Jan van der Linden (1907-1993) besloten zij in 1966 de Iona Stichting op te richten, welke geheel dienstbaar zou zijn aan de ontplooiing van een vrij cultureel leven.

Claudy Jongstra (1963)

Jongstra is beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat de kunstenaar haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. Haar werken zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York. In 2019 werd zij geïnaugureerd tot lid van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Molly Palmer (1984)

Palmer verhuisde in 2019 naar Amsterdam om de Rijksakademie van Beeldende Kunst te volgen. Ze wordt vertegenwoordigd door Akinci Gallery en woont en werkt nu in Nederland.  Ze studeerde af aan Royal Academy Schools in 2016, waar ze de Gold Medal ontving. Ze heeft veel geëxposeerd in galeries en musea waaronder Nest, Den Haag (2023) Buitenplaats Doornburgh, Maarssen (2023), Art Rotterdam met Akinci (2023), Made Von Krimpen Amsterdam voor 1646 EDITIONS (2023), Dastan Basement, Teheran (2021); 1646, Den Haag (2019);

Ernée ’t Hooft (1911-2004)

Gedurende de periode van 1931 tot 1936 studeerde ze aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam o.l.v. Prof Jurres en Prof. Roland Holst. In 1936 kreeg ze de zilveren medaille Prix de Rome uitgereikt. Haar werk is in verschillende collecties vertegenwoordigd, waaronder het Textielmuseum, Stedelijk museum Amsterdam (1944 ‘Verloren Zomers”) en Kroller Muller museum (1948 ‘Molenbeek’).

Saskia Noor van Imhoff (geb. 1982)

Ze woont en werkt in Amsterdam en Mirns (NL). Van Imhoff ontving diverse kunstprijzen waaronder de ABN Amro Kunstprijs 2017 (NL) en was genomineerd in 2017 voor de Prix de Rome. Ze heeft tentoonstellingen gehad op verschillende locaties, waaronder: Fries Museum, Leeuwarden (NL); Centraal Museum, Utrecht (NL); AkzoNobel Kunststichting, Amsterdam (NL); het Arnulf Rainer Museum, Baden (AT); Kunsthal, Rotterdam (NL); Frans Halsmuseum De Hallen, Haarlem (NL); de 11e Gwangju Biënnale (KR); Centre Georges Pompidou, Parijs (FR); Frans Hals Museum, DeHallen, Haarlem (NL); Stedelijk Museum, Amsterdam (NL); De Appel, Amsterdam (NL) en de Biënnale van Moskou (RU).

Gijs Frieling (1966)

Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam. In 1999 was hij winnaar van de Prix de Rome schilderen. Frieling heeft nationaal en internationaal tentoongesteld en doceerde onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie en de Minerva Academie in Groningen.