2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick werd voor het eerst uitgebracht in 1968 en werd al snel een maatstaf voor sciencefiction, met een speculatieve kijk op een duidelijk dystopische toekomst.
In een strak en klinisch universum van Kubricks eigen ontwerp, projecteerde de film een kunstmatige intelligentie die zo geavanceerd was dat ze vroeg of laat haar scheppers zou trotseren; “Het spijt me Dave,” zegt HAL 9000 – de computer met gevoel – tegen zijn menselijke operator, “ik ben bang dat ik dat niet kan doen”.
Meer dan 50 jaar na de release, en ondanks de onvoorspelbare omvang van de technologische vooruitgang, blijven de vragen die Kubricks meesterwerk voor het eerst opriep actueel. De esthetische wereld die hij construeerde, wordt weerspiegeld in de datacenters, internationale ruimteprogramma’s en zelfrijdende auto’s van vandaag. In hoeverre hebben de vooruitziende blik en de futuristische beeldtaal van fantasierijke kunstenaars de latere innovaties in design en technologie gevormd?
De Ravestijn Gallery presenteert met genoegen ‘I’M SORRY DAVE’ – een tentoonstelling van werken van Vincent Fournier (FR), Inez & Vinoodh (NL/US), Bownik (PL), Martina Sauter (DE), Koen Hauser (NL) en Philippe Braquenier (BE). Door directe verwijzingen naar 2001 – van Fourniers beeld van een Space Odyssey-kostuum tot Inez & Vinoodhs afbeelding van de iconische rode Djinn-stoel – te combineren met een subtielere reeks associaties, draaien de voorgestelde werken op speelse wijze rond de ideeën en esthetiek die Kubricks film bood.