Tentoonstelling — Fotografie

Jan Commandeur

Datum:
12 mei t/m 4 juni 2022
Deelnemer:
→ BorzoGallery
Keizersgracht 321
1016 EE Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—17:00
  • donderdag 13:00—17:00
  • vrijdag 13:00—17:00
  • zaterdag 13:00—17:00
Geopend op wo, do, vr, za

In 1981 krijgt Jan Commandeur (1954) de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst toegewezen en kort daarna volgen al de eerste tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam (1982) en het Van Abbemuseum Eindhoven (1985).

In diezelfde periode rondt hij zijn opleiding af aan de Ateliers in Haarlem. Zijn schilderijen worden vervolgens getoond in gerenommeerde galeries als Art & Project en Collection d’Art en na de sluiting van deze laatste bij BorzoGallery.

In al die jaren sindsdien is het landschap de onuitputtelijke bron van zijn schilderkunst gebleven en zijn olieverf en gouache de mediums waarmee hij zijn expressionistische visie op dat landschap uitdrukt. Enkele jaren geleden ontdekt Commandeur de fotografie als middel om zijn artistieke expressie vorm te geven. Het begint met een vaas uitgebloeide tulpen, waarvan de afgevallen blaadjes een ‘random’ compositie vormden op tafel. Fotografisch dit stilleven vastgelegd, zag de schilder de mogelijkheden en kansen van een verdere studie met behulp van de fotografie. Niet als hulpmiddel of voorstudie voor een schilderij, maar als zelfstandige beeldvormer in handen van de kunstenaar. Zo ontstaan naar de natuur volkomen abstracte composities, zoals Commandeur ook als schilder steeds de abstractie nastreeft en bereikt door zich te verdiepen in het landschap.

In deze tentoonstelling met recent werk van Jan Commandeur toont hij zijn schilderijen en foto’s als zelfstandige mediums autonoom en onafhankelijk van elkaar, maar door compositie, vorm en kleur blijken ze onmiskenbaar ontstaan uit dezelfde creatieve geest.