Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Print

Manufactured Manual- Jaya Pelupessy

Datum:
12 maart t/m 2 april 2022
Deelnemer:
→ Galerie Caroline O’Breen
Hazenstraat 54
1016 SR Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

Voor Manufactured Manual ontwikkelde Jaya Pelupessy een nieuwe fotografische techniek, waarbij hij de traditionele techniek van zeefdruk vanuit een fotografisch perspectief benadert.

Voor dit project gebruikt Jaya zeefdruk als een ‘canvas’ om elk negatief er direct in een andere kleur op te belichten, en zo CMYK-fotocollages te creëren. Zo transformeert hij een stuk gereedschap, dat normaal voor talloze reproducties wordt gebruikt, tot een uniek werk. Het is typerend voor zijn werkwijze waarin het maakproces zelf – evenals de analyse ervan – het eindresultaat wordt.

Alle zeefdrukken zijn opgebouwd uit meerdere belichtingen en verschillende kleuren, de een over de ander. Door de negatieven van verschillende afbeeldingen over elkaar heen te leggen, creëert Pelupessy collages. Voor deze nieuwe werken gebruikt hij found footage uit zijn verzameling fototechniek boeken waarin fotografie zichzelf uitlegt. Handen die het licht blokkeren, of gradaties in licht die een bepaalde sluitertijd illustreren. De titel Manufactured Manual is een directe verwijzing naar de archiefbeelden uit de fotografiehandleidingen. De kunstenaar combineert deze beelden met hedendaagse beeldmanipulaties die in photoshop gebruikt worden, zoals de kloonstempel of brush tools.

In zijn werk speelt Jaya Pelupessy in op de snelle stroom van beelden waarmee we communiceren via verschillende (digitale) media in de hedendaagse wereld. In zijn multidisciplinaire praktijk die zijn basis vindt in de fotografie zoekt Pelupessy naar manieren om de constructies achter onze visuele consumptie zichtbaar te maken. Het werk van Pelupessy maakt deel uit van collecties als Het Nederlands Fotomuseum, FOAM, Tropenmuseum, Steenbergen Collectie en andere particuliere collecties. Pelupessy was Foam Talent 2019 met zijn werk The Studio Sculptures en ontving de K.F. Hein Stipendium in 2020. Dit Stipendium leidde tot de serie Manufactured Manual en zijn solotentoonstelling in het Centraal Museum in 2021. Pelupessy werd gekozen als een van de 99 fotografen voor de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie in het Nederlands Fotomuseum in 2021. Het samenwerkingsproject Traces of the Familiar was te zien in Foam 3H en was onderdeel van de tentoonstelling Back to the Future — the 19th century in the 21st century in Foam, C/O Berlin en Mia Mano House Budapest.

Collage #2 – Manufactured Manual, 2021 | Four colour exposure on the silkscreen | 73 x 62 x 4 cm | Unique