menu
Tentoonstelling — Werk op papier

Joris Geurts | Ronald Noorman

Datum:
15 april t/m 20 mei 2023
Deelnemer:
→ Slewe Gallery
Kerkstraat 105-A
1017 GD Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Slewe Gallery is verheugd de opening aan te kondigen van de tentoonstelling met nieuw werk op papier van Joris Geurts en Ronald Noorman. Zaterdag 15 april is de opening en deze zal tot en met 20 mei 2023 te zien zijn.

Joris Geurts, bekend van zijn lyrische abstracte schilderijen, tekeningen en prenten, heeft zich de laatste tien jaar meer toegelegd op het maken van werk op papier. Ze worden gemaakt met acrylverf, verdund met veel water, en met brede penseelstreken aangebracht op verschillende papierformaten. Deze aquarellen zijn transparant gelaagd en traceerbaar. Diep paarse blauwtinten, grijstinten en geelgroene kleuren die associaties oproepen met de kosmos of het landschap. In deze tentoonstelling toont hij een nieuwe serie werken op papier.

Geurts, geboren in Oss (NL) in 1958, studeerde aan de AKI in Enschede. Na zijn studie begon hij begin jaren tachtig zijn carrière bij Art & Project Gallery in Amsterdam. Sinds 1995 exposeert hij regelmatig bij Slewe Gallery. Naast zijn schilderpraktijk werkt hij ook als componist van muziek. Zijn werken zijn verzameld door verschillende belangrijke openbare collecties, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Twenthe, Enschede, Noordbrabants Museum, Den Bosch en bedrijfscollecties waaronder die van de AkzoNobel, ABNAMRO, KPN, BPD en AEGON.

Het werk van de vijf jaar geleden overleden kunstenaar Ronald Noorman is voor het eerst te zien bij Slewe Gallery. Noormans oeuvre bestaat uit werken op papier en prenten. Zijn tekeningen, meestal in zwart-wit, worden gekenmerkt door eenvoudige vormen. Ze zijn expressief in uitvoering en hebben een intieme schaal. Voor de toeschouwer is het spannend om de hand van de kunstenaar te volgen in de sporen van houtskool, gouache, pastel, inkt en potlood. Er is een selectie te zien van zijn laatste werken op papier waarin kleur een prominentere rol speelt.

Noorman (1951–2018) woonde en werkte in Amsterdam. Na zijn studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam wijdde hij zich alleen aan het tekenen. Zijn werken worden internationaal tentoongesteld en verzameld, onder meer door Stedelijk Museum Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam, Teylers Museum, Haarlem, Frans Halsmuseum, Haarlem, Museum Folkwang Essen en Staatliche Graphische Sammlung, München