Tentoonstelling, Tentoonstelling — Fotografie, Fotografie

KAZAL – Narrating Haitian Memories

Datum:
27 mei t/m 21 augustus 2022
Deelnemer:
→ Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS Amsterdam
Open:
  • dinsdag 12:00—18:00
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 17:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

KAZAL is een fotoproject dat de herinneringen aan de dictatuur van François Duvalier verkent door middel van de geschiedenis van Kazal, een dorp ten noorden van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Hier vond in 1969 een belangrijke gebeurtenis in de huidige geschiedenis van het land plaats, dat uit de officiële geschiedenis is gewist: de massamoord van Kazal.

In de loop van drie jaar gingen zes fotografen van het Haïtiaanse collectief Kolektif 2 Dimansyon (K2D) in dialoog met de inwoners van Kazal om hun herinneringen aan plaatsen en gebeurtenissen te ondervragen. Ze hebben te maken gehad met een bewogen geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog niet is erkend.

Binnen het project is fotografie de belangrijkste vorm van vertellende herinnering. Tegelijkertijd is fotografie, als getuigenis van het verleden, inhoud en kan ze een bron van historische kennis zijn; het activeert de herinnering aan een historisch feit en nodigt uit tot reflectie. Dit project dient als basis om te onderzoeken hoe fotografie echter een fragmentarische, partiële, subjectieve, polyseme getuigenis blijft.

De werken tonen een interpretatie van de werkelijkheid en trauma die nooit helemaal te vatten is in de context van Haïti en een generatie na Duvalier. Voor deze presentatie van K2D’s KAZAL-project biedt de show een extra perspectief op het geheugenverhaal van de Haïtiaanse kunstenaar Tessa Mars. Mars verkent de transformatieve strategieën voor overleving, weerstand, empowerment en genezing die het maken van beelden van beelden en verhalen vertellen bieden.

Kunstenaars:
Kolektif 2 DimansyonEdine CélestinFabienne DouceReginald Louissaint Jr., Mackenson Saint FelixMoïse PierreGeorges H. Rouzier
Tessa Mars
Audio-opname:Dumas Maçon
Curator:Nicola Lo Calzo

Foto: Moïse Pierre & Jean Marc Abelard