menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Installatie, Schilderkunst

Knights in Shining Armour (appropriating the appropriated)

Datum:
31 mei t/m 1 juli 2023
Deelnemer:
→ CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam
Open:
  • dinsdag 11:00—17:00
  • woensdag 11:00—17:00
  • donderdag 11:00—17:00
  • vrijdag 11:00—17:00
  • zaterdag 10:00—17:00
Admission
Free admission
→ meld je aan voor dit evenement

‘Knights in Shining Armour – appropriating the appropriated’ toont uitingen van hedendaags Zwart verzet in figuratieve schilder- en beeldhouwkunst. Een gewaagde tentoonstelling, over re-claimen, zelfspot als schild en kunst als traumatherapie. Met: Joblek (Ghana), Kenneth Aidoo (Nederland), Amos Black (Nigeria), Ade Dare (Nigeria), Giovanni Jona (Suriname), Madison Lewis (Verenigde Staten) en Zella Vanié (VS/Ivoorkust). 

Is er in de kunst ruimte voor een gevoel van humor, satire of komedie als het gaat om (institutioneel) racisme en onderdrukking? De groepstentoonstelling Knights in Shining Armour (reappropriating the appropiated) onderzoekt die vraag met werk van zeven (inter)nationale kunstenaars, in een setting die nieuwe betekenis geeft aan historische objecten uit ons koloniale verleden.

De kunstenaars die deelnemen aan deze tentoonstelling komen uit verschillende landen, sommige ontstaan door de trans-Atlantische slavenhandel, andere komen uit West-Afrika, Europa en de Verenigde Staten van Amerika. De inspiratiebron voor dit project kwam van de historische reis en de taalkundige transformatie van het woord “nigger”. De curator probeert een parallel te trekken tussen dit fenomeen en de huidige daad van hedendaagse schilders die zich zwarte stereotypen opnieuw toe-eigenen in de figuratieve schilderkunst. De curator is geïnteresseerd in hoe humor kan worden gebruikt als het ultieme “pantser” om sommige wapens van racisme en onderdrukking af te weren of zelfs te neutraliseren.

Er is een magisch speelveld dat zich voor ons ontvouwt als het gaat om hedendaagse kunst en historische feiten. Er is een nog meer mystieke kracht bij betrokken wanneer we lachen gebruiken als geneeskracht voor anderszins ongeneeslijke ziekten.