Opening, Tentoonstelling — Fotografie

ONE PLACE | ONE DATE | TWO EVENTS

Datum:
24 november 2022 t/m 28 januari 2023
Deelnemer:
→ Bildhalle – Willemsparkweg 134H
Willemsparkweg 134
1071 HR Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

KACPER KOWALSKI – EVENT HORIZON

SHOWROOM: NIEUWE WERKEN VAN CASPER FAASSEN, ILONA LANGBROEK EN BASTIAAN WOUDT

FEESTELIJKE OPENING EN SIGNEERSESSIE IN AANWEZIGHEID VAN DE KUNSTENAARS DONDERDAG 24 NOVEMBER: 18:00 – 21:00 UUR
BILDHALLE AMSTERDAM: WILLEMSPARKWEG 134H
DE TENTOONSTELLING DUURT TOT 28 JANUARI 2023

Kacper Kowalski, Arché #67, 2020.

Vier met ons de opening van de solotentoonstelling “Event Horizon” van Kacper Kowalski en de nieuw opgerichte Showroom met nieuw werk van drie gerenommeerde Nederlandse kunstenaars. Kacper Kowalski zal zijn nieuwe boek “Event Horizon” (uitgegeven door 1605 Collective) signeren.

Event Horizon is een voortzetting van zijn Arché-serie, maar voor zijn nieuwste werk verlegt Kowalski de grenzen nog verder. Gedreven door zijn instinct om gedurfde en spectaculaire beelden van winterlandschappen te maken, toont hij zijn thuisland Polen vanuit een perspectief dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Extreme weersomstandigheden konden de fotograaf niet tegenhouden. Kowalski’s foto’s, geschoten vanaf 150 m boven het bevroren water, zijn bijzonder indrukwekkend en tonen een natuurlijk schouwspel dat lijkt op abstracte schilderijen die door de natuur zijn gemaakt.

De nieuw ingerichte showroom aan de Willemsparkweg is gewijd aan de kunstenaars die Bildhalle vertegenwoordigt. De start wordt gemarkeerd door premières van Casper Faassen, Ilona Langbroek en Bastiaan Woudt. De kunstenaars zullen aanwezig zijn.

BILDHALLE SHOWROOM

NIEUWE WERKEN VAN CASPER FAASSEN, ILONA LANGBROEK EN BASTIAAN WOUDT

De tentoonstelling in de nieuw ingerichte showroom aan de Willemsparkweg is gewijd aan ongeziene en iconische werken uit de Bildhalle kunstenaarsportfolio. De eerste presentatie toont premièrewerken van onze Nederlandse kunstenaars Casper Faassen, Ilona Langbroek en Bastiaan Woudt.

Nadat Bildhalle in oktober 2020 haar eerste galerie in Nederland opende aan de Hazenstraat 15, volgde de tweede slechts een jaar later aan de Willemsparkweg 134. De warme ontvangst in Nederland motiveerde en overtuigde Bildhalle om uit te breiden en nieuwe talenten in haar programma op te nemen. Nu komt de volgende stap om dank te zeggen aan de kunstenaars, die deze ontwikkeling mogelijk hebben gemaakt.

Het werk van Casper Faassen kenmerkt zich door zijn voortdurende innovatieve gebruik van materiaal, technieken en disciplines. Naast schilderen en grafische kunst wijdt Faassen veel van zijn tijd aan het medium fotografie. Het is in zijn fotografisch werk dat we de 17e eeuwse Leidse schilders die hem inspireerden weer terugzien. Zijn kenmerkende werken verbeelden de klassieke 17e eeuwse thema’s zoals stadsgezichten, vanitas schilderijen en bloemstukken. Door fotografie te combineren met geschilderde lagen, zou Faassen omschreven kunnen worden als een fotograferende schilder of een schilderende fotograaf.

Casper Faassen, Besa Movement, 2022.

De serie “Silent Loss” van Ilona Langbroek is een persoonlijke serie gebaseerd op haar familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië. Nederland heeft een lange geschiedenis met Nederlands-Indië, die allerlei sporen nalaat die herinneren aan het omvangrijke maar ook complexe koloniale verleden tussen deze twee landen. In feite gaat haar werk over de verloren identiteit van het grote aantal mensen dat na de Onafhankelijkheid gedwongen werd hun land te verlaten en hun emoties over dit verlies die sluimeren maar nog steeds springlevend zijn.

Ilona Langbroek, Unseen Memories, 2022.

De fotografie van Bastiaan Woudt voelt alsof je een modern schilderij binnenstapt. Licht en schaduw dansen elegant. Je vindt een vleugje surrealisme omdat de sobere tinten je vragen alleen de essentie te zien en elk detail wakker maken. Zijn werk is minimalistisch maar beweegt, speelt met de schoonheid van imperfectie – opnieuw geïnspireerd door fotografie uit de jaren 50, 60 en 70. Hij eert deze fotografie terwijl hij onderzoekt hoe moderne in-camera methoden en post-productie de stijl van vandaag kunnen verheffen.

Bastiaan Woudt, Athena, 2022.

KACPER KOWALSKI

EVENT HORIZON

DE KUNSTENAAR IS AANWEZIG EN ZAL ZIJN NIEUWE BOEK “EVENT HORIZON” SIGNEREN, UITGEGEVEN DOOR 1605 COLLECTIVE.

“Of het nu mist of sneeuw was, vorst of dooi, ik ging de lucht in met mijn gemotoriseerde paraglider om te zien of het mogelijk was om te vliegen. Als het mogelijk was, vloog ik over bevroren watermassa’s om de glinsterende structuur van het ijs te bekijken, gefascineerd door de vormen, het gevoel van overzicht ervarend en foto’s nemend.”

Event Horizon is een voortzetting van zijn Arché-serie, maar voor zijn nieuwste werk verlegt Kowalski de grenzen nog verder. Gedreven door zijn instinct om gedurfde en spectaculaire beelden van winterlandschappen te maken, toont hij zijn vaderland Polen vanuit een perspectief dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Extreme weersomstandigheden konden de fotograaf niet tegenhouden. Kowalski’s foto’s, geschoten vanaf 150 m boven het bevroren water, zijn bijzonder indrukwekkend en tonen een natuurlijk schouwspel dat lijkt op abstracte schilderijen die door de natuur zijn gemaakt.

Kacper Kowalski (1977, Polen) observeert en fotografeert al meer dan 25 jaar landschappen vanuit de lucht. Nadat hij architect was geworden en vier jaar in dat beroep had gewerkt, besloot hij zich uiteindelijk toe te leggen op vliegen en fotografie – zijn ware passies. Als paraglider, piloot van kleine vliegtuigen en een gyrocopter vloog Kacper de lucht in met een motor op zijn rug gebonden om tijdens eenzame vluchten de wereld van vormen, vormen en patronen te ontdekken. In totaal bracht hij meer dan 5000 uur in de lucht door. Voortdurend in gevecht met de natuurlijke krachten: wind en luchtstromingen, bevindt hij zich, wanneer hij vanaf 150 m boven de grond fotografeert, in een bijna meditatieve staat, wanneer de natuur en de omgeving hem niet alleen abstracte vormen onthullen, maar ook met hem lijken te communiceren met de taal van symbolen die op zijn foto’s verschijnen. De vlucht is voor Kowalski niet alleen een manier om de wereld beneden vast te leggen, maar wordt een spirituele reis die universele waarheden onthult over de relatie tussen mens en natuur, over het verleden en het heden, en over iemands persoonlijke waarheid en de weg daarheen.

Kowalski heeft talrijke prijzen ontvangen, waaronder driemaal de World Press Photo prijs, zesmaal de Picture of the Year International POYi prijs en tientallen andere onderscheidingen. Zijn eerste boek, Side Effects, verscheen in 2014, OVER werd in 2017 in eigen beheer uitgegeven, gevolgd door Arché in 2021. Zijn werken zijn honderden keren tentoongesteld in groeps- en solotentoonstellingen over de hele wereld, en zijn boeken hebben prestigieuze overwinningen of nominaties gekregen, waaronder Les Prix du Livre op Rencontres d’Arles.

Hij wordt vertegenwoordigd door fotoagentschappen Panos Pictures en REZO Agency en door de galeries Bildhalle in Amsterdam en Zürich en Atlas Gallery in Londen.

Kacper Kowalski, Composition #420, 2021.