menu
Tentoonstelling — Overig

‘Kringplank’

Datum:
4 april t/m 7 juni 2024
Deelnemer:
→  Societeit De Kring
Kleine-Gartmanplantsoen 7-9
1017 RP Amsterdam
Open:
  • maandag 16:30—01:00
  • dinsdag 16:30—01:00
  • woensdag 16:30—01:00
  • donderdag 16:30—01:00
  • vrijdag 16:30—03:00
Admission
Free admission
→ meld je aan voor dit evenement
Vandaag open van 16:30 tot 03:00

Op donderdag 4 april opent in cultuurclub De Kring de tentoonstelling ‘Kringplank’. Onder deze noemer ontwikkelden drie jonge vrouwelijke kunstenaars nieuw werk, speciaal voor De Kring. Met Kringplank wil De Kring jonge makers een podium bieden zich te ontwikkelen en zo een groter, en jonger, publiek bereiken. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van de Van Den Ende Foundation.

Intergenerationele samenwerkingen

Voor Kringplank worden drie jonge, veelbelovende kunstenaars geselecteerd door de Kunstcommissie van De Kring. De geselecteerde makers worden gekoppeld aan gevestigde kunstenaars die lid zijn van De Kring. Voor deze eerste editie van Kringplank zijn drie vrouwelijke kunstenaars en drie mentoren geselecteerd:

Met dit mentorschap beoogt De Kring intergenerationele samenwerkingen te realiseren waarbinnen kaders worden verbreed en nieuwe verbanden worden gelegd. Dat leidt tot speciaal voor De Kring gemaakt nieuw werk.

Programma vernissage

18:00 | Inloop

18:45 | Welkom door Martha Visser, kunstcommissie De Kring

19:00 | Inleiding door Cathelijne Blok, kunsthistoricus en journalist (TheTittyMag)

Mét performance van Emily Stevenhagen, één van de geselecteerde kunstenaars.

Kunsthistoricus en journalist Cathelijne Blok is oprichter van het kunstplatform The TittyMag, een platform dat wordt uitgenodigd tot dialoog en reflectie. Blok werkte onder meer als (eind)redacteur en regisseur voor BNNVARA, geeft kunstlezingen, schrijft artikelen voor NRC en presenteert de podcast ‘Maffe Monarchen’. Ze is een veelgevraagde gast in de media over onderwerpen uit de hedendaagse kunst. En heeft recent haar tweede boek uitgebracht ‘Maar is het Kunst?’

Thema tentoonstelling

Als rode draad in de tentoonstelling geldt het thema ‘the knife cuts both ways’, waarmee tot uiting komt dat De Kring als plek, die misschien wel kan staan voor iets groters, zowel mooie als donkere kanten heeft. Een ledensociëteit als De Kring is bijna per definitie naar binnen gekeerd en is van oudsher vooral een mannenbolwerk waar vernieuwing met horten en stoten gaat. Anderzijds is het een plek van vertier, goed eten en verhit debat over allerhande onderwerpen, juist ook vernieuwing.

Vanaf het balkon aan het Leidseplein zien we buiten een parallelle ontwikkeling. Vrouwen worden vaker uitgenodigd en in musea op voetstukken geplaatst. Tegelijkertijd liegen de femicide cijfers in de krant er niet om en de krantenkoppen over vrouwenquota vermelden nog altijd tenenkrommend dat meer vrouwelijke bestuurders ‘niet tot minder competente bestuurders’ leidt. Vrij vertaald zíjn vrouwen dus goede bestuurders. En goede kunstenaars, for that matter. Emily Stevenhagen, Tara Eva Kuijpers Wentink en Ayşen Kaptanoglu hebben de uitnodiging zich De Kring als plek eigen te maken én kritisch te beschouwen dan ook ter harte genomen.

Ayşen voelde vooral het verleden van De Kring als plek waar vrouwen minder de ruimte kregen dan mannen, die in de meerderheid waren en met een enkele uitzondering de boventoon voerden in het bestuur. En kwamen wel vrouwen, ook toen al, maar in hoeverre kunnen wij ons echt een voorstelling maken van hoe het er toen aan toe ging? Bij Ayşen staat de bank centraal. Terwijl nu wél iedereen even welkom is erop plaats te nemen, positioneert zij het meubelstuk als plek waar man en vrouw niet op gelijke voet staan.

Ook Emily focust met verschillende media (verschillende doeken, teksten, beschilderde objecten én een performance) op hoe we het verleden, gedachten en ideeën kunnen verbeelden. Door geblurde beelden maakt ze ongemak en emoties van heden, verleden en toekomst zichtbaar. When all the animals are leaving and we are staying (2024) is daar een geschilderde uitdrukking van.

Het werk van Tara is ogenschijnlijk zacht en aaibaar. Met keramiek en textiel, bij uitstek aanraakbare materialen, nodigt ze uit tot verkenning en onderdompeling in een andere wereld. Met organische vormen en kleuren sculpt ze met haar installatie een wereld die echter minder aangenaam is dan deze op het eerste oog lijkt. Gelukkig er is nog de Magische Bron met geheimzinnige krachten waaruit gedronken kan worden. Zij vraagt het publiek zo om nieuwsgierig te zijn naar een andere werkelijkheid, één die zowel de schoonheid als vervreemding toont van nieuw leven en van vergankelijkheid. 

De Kring nodigt de bezoeker ook uit zich onder te dompelen in een wereld van vergankelijkheid versus nieuw leven, waarin zowel de neergang als de kracht van de huidige tijd te herkennen is. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

De kunstenaars werden tijdens hun opdracht begeleid door gevestigde Kringkunstenaars Moritz Ebinger, Jeroen Henneman en Jacqueline de Jong. De laatste, 84, is befaamd kunstenaar en vormde in de ‘60 al als enige vrouw onderdeel van de Situationisten beweging en gaf later een kunstmagazine uit in Parijs. Zij is met recht een voorbeeld. We kunnen ons levendig voorstellen dat zij en de anderen met hand en tand een plek hebben moeten veroveren. Zo hebben ze de weg vrijgemaakt voor waar we nu staan.