menu
Tentoonstelling — Fotografie

Kwadwo Amfo | DIPO

Datum:
1 oktober t/m 13 november 2022
Deelnemer:
→ Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—17:00
Admission
With ticket

OVER DE TENTOONSTELLING

Galerie Ron Mandos presenteert met trots de tentoonstelling DIPO van Kwadwo Amfo (GH, 1990). DIPO gaat over een puberteitsritueel uitgevoerd door de Shai en de Krobo bevolking van zuidoost Ghana. Kwadwo Amfo is een Ghanese kunstenaar die onlangs is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij nam deel aan de tentoonstelling Best of Graduates 2022 en is de ontvanger van de RM Photo Talent Award van 2022. De tentoonstelling loopt van 1 oktober tot en met 13 november 2022.


Dipo is een ritueel dat een vrouw overbrengt van kindertijd naar vrouwelijkheid. In zowel de Shai- als de Krobo-gemeenschap is het doorlopen van het Dipo-ritueel een voorwaarde om een vrouw te worden die in staat is volledig deel te nemen aan de gemeenschap, echtgenote te zijn en een gezin te stichten. Vroeger werden degenen die het niet deden of zwanger raakten voordat het Dipo-ritueel was uitgevoerd, beschouwd als verstotenen – sommigen werden uit de gemeenschap verbannen.

De Dipo-meisjes zijn gekleed in prachtige kleding van taille tot kniehoogte. Het bovenste deel van het lichaam is ontbloot en versierd met markeringen en kleurrijke kralen waar het Krobo-volk bekend om staat. Tijdens de rituelen verschijnen de Dipo-meisjes met blote borst. Dit kan worden afgezet tegen de wijdverbreide opvattingen in het hedendaagse Ghana dat naaktheid “onfatsoenlijk” en “ongepast” is.

DIPO van Kwadwo Amfo verkent de spanning tussen naaktheid, seksualiteit en het Ghanese gevoel van bescheidenheid.