menu
Tentoonstelling — Overig

Labyrinth of the Current | Thijs Zweers

Datum:
30 mei t/m 29 juni 2024
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

Opening: donderdag 30 mei 17:00 – 20:00
De opening vindt plaats tijdens Amsterdam Art Week Gallery Night

Thijs Zweers keert terug voor zijn vijfde tentoonstelling bij TORCH, waarin hij nieuwe kunstwerken presenteert die reflecteren op de menselijke natuur versus onze gebouwde omgeving. In elk werk combineert hij organische en kunstmatige elementen. De botsing van ambachtelijke landschappen en het kunstmatige neon en plexiglas vertegenwoordigt de vele contrasten die in ons leven. Hoe behouden we onze menselijkheid te midden van de technologie die we zelf hebben gecreëerd?

Moderne technologie is de menselijke geest aan het inhalen. Met alle verhalen en fictie die we creëren, zijn we ver afgedwaald van onze natuurlijke habitat, maar we blijven levende wezens met echte emoties. Kunstmatige intelligentie is het nieuwste hoofdstuk in de door de mens veroorzaakte onwerkelijkheid, representatief voor een innerlijke strijd tussen natuur en cultuur die teruggaat tot de Griekse mythologie, volgens welke Prometheus ons kennis en technologie bracht.

Thijs Zweers (1986, NL) heeft er zijn handelsmerk van gemaakt om zijn kunstwerken te beginnen met een houtskooltekening van een landschap. Deze zijn niet gebaseerd op de werkelijke natuur, maar op digitale interpretaties daarvan, zoals in videogameomgevingen. Iets heel digitaals wordt met de hand naar het analoge doek vertaald. Het reële en het geconstrueerde vinden elkaar in één kunstwerk, waarbij tekenen wordt gecombineerd met moderne materialen. 

Het neon zit gevangen in glas, dat kunstmatig en stijf is: als je het probeert te buigen, breekt het. Dit staat in contrast met de organische vormen van de neonbuizen die over het doek slingeren. Een soortgelijke nevenschikking is te vinden in een nieuw element in de kunstwerken van Thijs: plexiglas. Dit materiaal voegt een watermotief toe aan de landschappen, wat suggereert dat er meer onder de oppervlakte zit. Het dient ook als een spiegel die de kijker deel laat uitmaken van het werk en ons de kans biedt om te reflecteren.