Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderij, Video | Film

León & Cociña – Burials

Datum:
19 maart t/m 30 april 2022
Deelnemer:
→ Upstream Gallery
Kloveniersburgwal 95
1011KB Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
→ meld je aan voor dit evenement
Geopend op wo, do, vr, za

Met trots presenteert Upstream Gallery Burials, de vierde solotentoonstelling van Cristóbal León en Joaquín Cociña bij de galerie. Met de tentoonstelling Burials verkennen León & Cociña nieuwe interpretaties van religieuze symboliek en rituelen die geworteld zijn in de traditionele Latijns-Amerikaanse cultuur. Burials toont een korte film en vijf schilderijen van het kunstenaarsduo.

LOS HUESOS

Na de première op het filmfestival van Venetië in 2021 – waar de film de prijs voor Best Short Film won – heeft de film Los Huesos (The Bones) nu, als onderdeel van Burials, zijn première in Nederland. Los Huesos draait om de huidige vormgeving van Chili’s nieuwe grondwet, die het huidige document uit 1980 – de dictatoriale tijd van Augusto Pinochet – moet vervangen. De grondwet wordt geschreven door een burger conventie die door de bevolking is gekozen. In deze context wordt Los Huesos gezien als de vermeende eerste stop-motion animatiefilm ter wereld, die dateert uit 1901 en in 2021 werd opgegraven. De 16mm-beelden documenteren een jong meisje dat rituelen uitvoert met menselijke beenderen om de geesten op te roepen van de conservatieve politicus Diego Portales (1793-1937) en Pinochets naaste medewerker Jaime Guzmán (1946-1991), beiden vormgevers van twee Chileense grondwetten. De twee conservatieve wetgevers worden opgeroepen om de geschiedenis die zij mede vorm gaven te herschrijven. De zwart-wit celluloid film wordt begeleid door sound design gemaakt door Tim Fain. León & Cociña produceren hun films door verschillende technieken te combineren, zoals fotografie, tekenen, beeldhouwen, schilderen en performance. Met deze unieke stijl van onaardse bricolage, probeert het kunstenaarsduo letterlijk de erfenis van ontberingen in hun land ‘ongedaan te maken’ door zeer nauwkeurig te werken aan elk individueel frame van de film.

Om Ari Aster te citeren, de uitvoerend producent van Los Huesos (die o.a. de horrors Midsommar en Hereditary heeft geproduceerd):

“[…] Cociña and León struck me as the clear successors to Jan Svankmajer and the Quays. Here they seem to be channeling Ladislas Starevich and Joel-Peter Witkin, while sharpening their uncanny and unmistakable signature. Los Huesos is a brilliant film by two utterly singular filmmakers.

LOS ANGELES

Naast de korte film toont Burials een aantal schilderijen. De getoonde werken maken deel uit van het doorlopende project Los Angeles van het duo, dat bestaat uit installaties, een fictiefilm, korte audiovisuele stukken, sculpturen, relationele projecten, grafisch werk en schilderijen. Los Angeles is hier een fictieve film is die in de jaren ’40 of ’50 in Chili werd geproduceerd. De film draait om een mengeling van Indiana Jones-achtige avonturen en is een poging om een nationale mythologie te creëren rond het nazi-esoterische geraaskal van Miguel Serrano (Chileens schrijver, diplomaat en pro-Nazi). Er zijn visioenen van een duistere toekomst die verband houdt met het kapitalisme en zijn perversies, excentrieke mengsels van mummies uit Noord-Chili die zich in de zuidelijke zone bevinden, echte en symbolische grotten die het continent met Antarctica verbinden, en nazi’s die proberen een nieuw menselijk type te creëren door middel van experimenten met genetische mutatie en klonen.

De tentoongestelde schilderijen stellen verschillende versies voor van filmposters voor Los Angeles – een film die nog gemaakt moet worden. De reguliere productievolgorde van film en beeldende kunst wordt omgegooid door te doen wat normaal pas aan het eind (de poster) gemaakt wordt, voordat het script af is. Zoals León & Cociña het stellen:

“We want to transform this stage, which is normally final and quite cosmetic, into an autonomous artistic project, giving artistic weight to the idea of the posters – or the promotional public image – by giving it a material, aesthetic and exhibition scope. In this way, a part that is relatively bureaucratic becomes part of the creative process of a larger project, since the production of the paintings [the posters] sheds light on the direction that the story and the final aesthetics of the project we are developing can take.”


Het nemen van filmposters als referentie om schilderijen te maken stelt het kunstenaarsduo ook in staat verhalende en excentrieke elementen in het picturale veld te introduceren, waardoor specifieke referenties gebruikt tijdens het hele project worden geïntroduceerd. De hier aanwezige referenties zijn, ten eerste, Amerikaanse horror- en monsterfilmposters uit de jaren 1930 en 1960. Ten tweede, Ghanese filmposters gemaakt door amateurschilders om Amerikaanse schilderijen te promoten. En ten derde, de lokale productie van schilderijen om films in theaters te promoten. Op lokaal niveau zijn de figuratieve schilderijen van Juan Dávila de duidelijkste referentie. Deze som van referenties en de realisatie van een project dat zich beperkt tot het picturale, zijn een nog niet eerder bewandeld pad wat betreft onderzoek voor León & Cociña als artistiek duo.

Cristóbal León en Joaquín Cociña (beide 1980, Chili) werken sinds 2007 samen en zijn opgeleid aan de Universidad Católica, Santiago de Chile. León studeerde ook aan UDK (Berlijn) en De Ateliers (Amsterdam). Een ongepolijste cinematografische taal kenmerkt de stop-motion films van León en Cociña. De papier-maché figuren en onschuldig ogende tekeningen staan in sterk contrast met de zware onderwerpen als religie, seks en dood die in de door het duo gemaakte films aan bod komen. Sinds hun laatste tentoonstelling bij Upstream Gallery, 5 jaar geleden, heeft de carrière van de Chileense filmmakers en kunstenaars een vlucht genomen. Hun eerste speelfilm La Casa Lobo (The Wolf House) ging in 2018 in première, reisde naar vele filmfestivals over de hele wereld en won verschillende prijzen en awards. In 2020 werd de film uitgebracht voor streaming in de VS en kreeg hij aandacht van verschillende pers, waaronder The New York Times en The Washington Post. In 2021 presenteerden Leon en Cociña hun nieuwe korte film Los Huesos (The Bones) op het filmfestival van Venetië, waar de film werd bekroond als Best Short Film.