menu
Tentoonstelling — Fotografie

Echoes and Traces – Lidwien van de Ven

Datum:
2 september t/m 22 oktober 2022
Deelnemer:
→ andriesse ~ eyck galerie
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—18:00
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement
Vandaag open van 13:00 tot 18:00
LIDWIEN VAN DE VEN, Ekeren 05-06-2020 (Leopold), 2021 (detail)

Galerie andriesse ~ eyck opent op 2 september het seizoen met Echoes and Traces, een solotentoonstelling van Lidwien van de Ven met nieuw werk.

Lidwien van de Ven is vooral bekend als fotografe. Haar werk onderzoekt kritisch de grens tussen realiteit en representatie in zowel recente gebeurtenissen als in (bijna) vergeten geschiedenissen. Sinds geruime tijd werkt zij aan een doorlopende serie zwart-wit foto’s, veelal ’s nachts gemaakt met een analoge 4 x 5 inch camera, waarin zij formele en informele monumenten in hun publieke habitat portretteert.  

De tentoonstelling echoes and traces weerspiegelt Van de Ven’s fascinatie met het verschijnen en verdwijnen van ‘geschiedenis’: Wat is zichtbaar (gebleven) en wat is uitgewist of vergeten? Wat zijn de formele en informele verbanden waaruit het historisch weefsel bestaat? En hoe zetten actuele gebeurtenissen het verleden blijvend in beweging? Het zijn vragen die Van der Ven met haar fotografie onderzoekt. ‘Mijn foto’s zijn als kruispunten van historische lijnen met de actualiteit’ zoals zij zelf zegt.

In de foto Ekeren, 05/06/2020 (Leopold) wordt deze wisselwerking goed duidelijk. Te zien is het deels zwartgeblakerde standbeeld van Koning Leopold II bij de St Lambertuskerk in Ekeren, Antwerpen. Het standbeeld was al eerder met rode verf beklad vanwege Koning Leopold’s rol in het koloniale geweld in de Kongo. In 2020, na de dood van George Floyd, volgen opnieuw protesten waarbij het standbeeld in brand gestoken wordt en het dusdanig beschadigd raakt dat de gemeente enige dagen later besluit om het beeld te ontmantelen. Ekeren, 05/06/2020 (Leopold) laat zien hoe een monument actief het verleden oproept in het heden en tegelijkertijd recente geschiedenissen absorbeert.

Dezelfde wisselwerking tussen heden en verleden is terug te vinden in de serie kleine, witte foto’s die de kunstenaar maakte van het Marx-Engels Forum in Berlijn. Het monument werd in 1986 opgericht door de DDR en bestaat behalve een standbeeld van Marx en Engels, uit grote stalen zuilen waarop afbeeldingen zijn geëtst die samen de 100-jarige geschiedenis van de arbeidersbeweging verbeelden. Van de Ven fotografeerde de scènes ‘dicht op de huid’ waardoor goed te zien is hoe de tijd haar sporen heeft achtergelaten (erosie), maar ook hoe de beelden zijn bekrast, sommigen dusdanig dat de oorspronkelijke afbeelding bijna is uitgewist. Door de reflectie van het daglicht op het metaal ontstaat soms een omkering van licht en donker waardoor de foto’s nog meer het karakter van een negatief of echobeeld krijgen.

Echoes and Traces is een zorgvuldig samengestelde tentoonstelling waarin, in de echo’s tussen de werken, zichtbaar wordt gemaakt hoe historische lijnen op elkaar inwerken. Van de Ven onderzoekt, fotografeert en presenteert, en creëert ruimte voor nieuwe interpretaties en perspectieven op een onderbelicht deel van onze geschiedenis.

Parallel aan de tentoonstelling echoes and traces presenteert andriesse ~ eyck tijdens fotobeurs Unseen (15 – 18 september) een selectie van ouder en nieuw werk van Lidwien van de Ven.

Lidwien Van de Ven (NL) heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de Maria Austria Award (2001) en de Dolf Henkes Prijs (2014) voor haar foto’s en installaties. Haar werk werd opgenomen in de Sydney Biënnale, Australië (2006), Documenta 12 in Kassel (2007), en de Busan Biënnale in Zuid-Korea (2012). Ze heeft geëxposeerd in kunstinstituten waaronder het Museo Reina Sofia in Madrid (2014) en het Stedelijk Museum in Amsterdam (2014).  In 2015 begon ze aan een langlopende onderzoeksopdracht voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Haar tentoonstelling “FRAGMENTS [of a desire for revolution]” (2017) in het Van Abbemuseum en haar installatie “prologue” (2019) op de tentoonstelling ‘Mindful Circulation’ in het Dr Bhau Daji Lad Museum in Mumbai, India, onderzoeken het verleden en heden van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië. Momenteel werkt ze aan “voices”, een nieuw videoproject over vroeg 20e eeuws verzet tegen Nederlandse koloniale onderdrukking in Indonesië, dat een opdracht is voor De Korte Verbeelding (Nederlands Filmfonds en Mondriaan Stichting).