menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Schilderkunst

Liminality In Space | Mongezi Ncaphayi

Datum:
9 september t/m 14 oktober 2023
Deelnemer:
→ Enari Gallery
Utrechtsestraat 44 BG
1017 VP Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Enari is verheugd de solotentoonstelling van Mongezi Ncaphayi, Liminality In Space, aan te kondigen voor het galerieseizoen dat in september opent.

Ncaphayi’s kunst confronteert de wereld met gratie en verdiept zich in ingewikkelde maatschappelijke kwesties zoals politiek, machtsdynamiek en systemische onrechtvaardigheden. Ondanks het verkennen van deze beladen gebieden, behouden zijn creaties hun identiteit als prachtige abstracte composities. Deze werken houden zich niet altijd aan de vertrouwde talen en vormen die we verwachten en nodigen kijkers uit om verder te kijken dan hun gebruikelijke voorkeuren.

Ncaphayi’s artistieke taal neemt toeschouwers mee op een transformerende reis die de grenzen van de ruimte overschrijdt.

Mongezi Ncaphayi, geboren in 1983 in Zuid-Afrika, woont en werkt momenteel in Kaapstad. Zijn artistieke bijdragen spelen een essentiële rol in de hedendaagse kunstscène en bieden een onderscheidend perspectief dat wereldwijde creatieve gesprekken verrijkt. Ncaphayi maakt gebruik van de nat-in-nat methode om betoverende kunstwerken te maken, waarbij hij een semi-gestructureerde aanpak hanteert die leidt tot ingewikkelde, ritmische samenspelingen van schilderkunstige expressies. Deze techniek geeft zijn schilderijen een duidelijke textuur en vloeibaarheid, wat resulteert in harmonieus gemengde kleuren die het oog betoveren.

Ncaphayi volgde in 2008 een cursus Professioneel Drukken bij Artist Proof Studio nadat hij in 2005 zijn Diploma in Art & Design had behaald aan het Ekurhuleni East College-Benoni. In 2012 behaalde hij een Certificate in Advanced Studies aan de School of the Museum of Fine Arts in Boston, Massachusetts. Ncaphayi ontving de prestigieuze Absa L’atelier Gerard Sekoto Award in 2013. Belangrijke artist-in-residency projecten in zijn repertoire zijn onder andere de Atelier le Grand Village Residency in Angouleme, Frankrijk, in 2014 en de Thami Mnyele Foundation Residency in Amsterdam, Nederland, in 2016. Zijn prestaties werden het jaar daarop erkend toen hij financiering ontving van het Prins Claus Fonds in Amsterdam, Nederland.

Zijn werk bevindt zich onder andere in het Smithsonian National Museum of African Art, het Museum of Fine Arts in Boston, de Thami Mnyele Foundation in Amsterdam, de Bibliothéque Nationale de France in Parijs, Frankrijk, de Ampersand Foundation in Londen en de Luciano Benetton Foundation in Treviso, Italië

Liminality In Space is van 9 september tot en met 14 oktober te zien bij Enari.