Tentoonstelling — Schilderij

Line Gulsett – Co-We-Do

Datum:
12 mei t/m 18 juni 2022
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Geopend op do, vr, za

Zoals veel mensen over de hele wereld in tijden van covid-19, dreven de lockdowns Line Gulsett naar binnen. Als kunstenaar moet je werken met wat je hebt. Materiaal was moeilijk te verkrijgen terwijl ze geïsoleerd was op het platteland van Noorwegen, dus wendde Gulsett zich tot wat er wel beschikbaar was: kleine doeken en veel nagellak. Dit was het begin van de tentoonstelling Co-We-Do, een verzameling op doek gezette gedachten die tijdens de pandemie zijn ontwikkeld, te zien in het kantoor van TORCH Gallery.

Deze onconventionele schilderijen vertegenwoordigen de dingen die we misschien wel het meest hebben gemist toen we binnen zaten: vrij zijn om te bewegen, genieten van de natuur, andere mensen ontmoeten. Verzameld zijn enkele recente series werken die bewegen tussen lichtheid en duisternis, tussen optimisme en pessimisme. Er zit eenzaamheid en hopeloosheid in een aantal naar binnen gerichte werken die de onzekerheid visualiseren: wanneer zou deze ellende eindigen? Anderen zijn levendige herinneringen aan feestelijke momenten en bijeenkomsten, die doen denken aan vintage Hollywood-stijl. Niets is zo feestelijk als glanzende nagellak. Een derde serie schilderijen op koperplaten, ontstaan toen de wereld weer openging, is letterlijk en figuurlijk het lichtst: de gouden tint staat voor een nieuwe gouden eeuw.

Over de kunstenaar
In haar vaak grootschalige schilderijen creëert Line Gulsett (1981, Noorwegen) een macabere esthetiek door beweging te suggereren en de gezichten en gelaatstrekken van haar personages te verdoezelen. Haar geschilderde omgevingen zijn tegelijkertijd een verkenning van olieverf en een suggestie van een droomlandschap. Gulsett studeerde in 2011 af aan de KABK in Den Haag. Ze exposeerde in binnen- en buitenland en deed residenties in Los Angeles (VS) en Leipzig (DE). Na een verlengd verblijf in Nederland verhuisde Gulsett in 2020 terug naar Noorwegen.