menu
Tentoonstelling — ·

Manifestation #37: Keti Koti Westerpark

Datum:
zondag 2 juni 2024
16:00—18:00
Deelnemer:
Oostelijk Meterhuisje
Pazzanistraat 6
1014 DB Amsterdam
Admission
Free admission
Vandaag open van 10:00 tot 18:00

“Out of the blue comes the whitest wash,” luidt de slogan van Reckitt’s Crown Blue Squares, of blous zoals het lokaal op Curaçao bekend staat. Oorspronkelijk gemaakt om de was optisch te witten, heeft het indringende blauwe pigment nieuwe betekenissen gekregen in Afro-Caribische culturen. In alledaags gebruik biedt blous bescherming tegen de schadelijke invloed van het ‘boze oog’, waarvan wordt geloofd dat het ongelukken veroorzaakt zoals jaloezie, ziekte en pech. Degenen die op het eiland zijn opgegroeid, herinneren zich waarschijnlijk hoe moeders en grootmoeders – vooral vrouwen – blous gebruikten om baby’s te wassen, hun geliefden op een belangrijke dag te bedekken, of oppervlakken in huis schoon te maken. Als zodanig is het een onmisbaar onderdeel geworden van het Caribische huishouden. Deze subtiele – soms verborgen – handelingen zijn verbonden met brua, de spirituele gebruiken en bijgelovigheden die worden beoefend door bewoners van Aruba, Bonaire en Curaçao.

Schijnbaar alledaagse praktijken van rituele reiniging (kore ku fuku) met blous hebben, in zekere zin, de levendige blauwe vierkanten bijna paradoxalerwijs onzichtbaar gemaakt; om te verdwijnen in de huissfeer. Toch verbergt deze alledaagsheid de diepe historische verstrengelingen tussen het Caribisch gebied en Europa die voortkomen uit eeuwen van kolonialisme. Op veel manieren confronteert het vertrouwde kleine tablet ons met echo’s van de koloniale geschiedenis die zijn oorsprong omringt. Bovendien toont het hoe onze levens en identiteiten zich op een complexe manier hebben verweven in een gemeenschappelijk lot.

Met zijn Afro-Curaçaose identiteit als vertrekpunt visualiseert Kevin Osepa hoe de realiteit van het dagelijks leven en de magische wereld van het Caribisch gebied samenkomen in alledaagse praktijken van huiselijkheid, liefde en overleving.

INFO
2 juni
16:00 – 18:00
Officiële opening Manifestatie #37: Keti Koti Westerpark x Buro Stedelijk
Oostelijk Meterhuisje
Pazzanistraat 6, 1014 DB
De manifestatie is dagelijks vrij toegankelijk, van 13:00 – 18:00 uur in Meterhuisje.