menu
Tentoonstelling — Installatie, Textiel

Marcos Kueh | 福禄寿: Three Contemporary Prosperities

Datum:
28 januari t/m 5 maart 2023
Deelnemer:
→ Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—17:00
Admission
With ticket
Vandaag open van 12:00 tot 18:00

Het bezoeken van Marcos Kuehs textielinstallatie 福禄寿: Three Contemporary Prosperities is een veelzijdige ervaring van kleuren, patronen en symbolische betekenissen. De installatie bestaat uit acht wandtapijten van verschillende afmetingen, die zo zijn opgesteld dat we als kijker zowel de voor- als achterkant kunnen zien. Kueh nodigt ons uit om op verschillende plekken plaats te nemen en te mediteren over de betekenis van voorspoed in onze huidige tijd.

Kueh begon zelf met een onderzoek naar de betekenis van voorspoed toen hij zich ging verdiepen in zijn Chinees-Maleisische culturele achtergrond. Hij raakte gefascineerd door drie populaire Chinese geluksgoden: de Fú Lù Shòu (福禄寿). Elk van deze drie goden belichaamt een andere vorm van geluk. Fú (福) staat voor voorspoed of rijkdom; Lù (禄) voor reputatie of invloed, en Shòu (寿) voor lang leven of onsterfelijkheid. Kueh verwerkte deze eigen- schappen van geluk in zijn werken door middel van geschreven tekst, Chinese karakters en symbolen die tegelijkertijd verwijzen naar extreme rijkdom en invloed van bedrijven zoals Amazon en Facebook. Wat betekent het om iemand rijkdom, reputatie en het eeuwige leven toe te wensen in de wereld van vandaag de dag? Kueh kijkt kritisch naar de drie Chinese zegeningen door Fú af te beelden als miljonair, Lù als social influencer en Shòu als futuristiche robot.

Wanneer wij onze verkenning van het begrip voorspoed voortzetten door verder naar achteren te lopen, stuiten we op een vier meter lang wandtapijt waarop de machtigste god uit het Chinese pantheon is afgebeeld: de Jadekeizer (玉皇大帝, Yù Huáng Dà Dì). Als kijker staan we letterlijk aan de voeten van deze grote keizer. En tegelijkertijd onder zijn ogen, zoals de titel van het werk Under God’s Eye suggereert. Kueh laat opzettelijk alleen de achterkant van het werk zien, waarvan de kleuren meer gedempt zijn en de weef- verbindingen meer fluïde of schilderachtig. Het lange tapijt is aan deze kant vooral minder illustratief, waarmee Kueh de materialistische vormen van geluk wil vervagen en de mogelijkheden van spirituele voorspoed wil opzoeken.

Over de kunstenaar

Marcos Kueh werd in 1995 geboren in Maleisië. Hij woont en werkt in Den Haag, Nederland.

Marcos Kueh studeerde in 2022 af aan De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hij nam deel aan de Best of Graduates 2022 tentoonstelling in Galerie Ron Mandos, waar Joop van Caldenborgh, oprichter van Museum Voorlinden, hem de Young Blood Award van 2022 uitreikte. In oktober van 2022 begon Kueh aan de Ron Mandos Young Blood Foundation Residency in het BRUTUS Lab in Rotterdam. Tijdens Art Rotterdam 2023, van 8 tot 12 februari, zal zijn atelier worden opengesteld voor bezoekers. Momenteel is zijn werk ook te zien in Museum Voorlinden, Wassenaar, NL, en Stedelijk Museum, Amsterdam, NL. Eerder had Marcos Kueh tentoonstellingen in Osaka International Art Fair, Osaka, JP; Architectural Biennal Rotterdam, NL; Kazerne, Eindhoven, NL, en The Backroom, Kuala Lumpur, MY.