menu
Tentoonstelling — Fotografie

Étoile Rétine – Marguerite Bornhauser

Datum:
2 september t/m 29 oktober 2022
Deelnemer:


Amsterdam
Open:
Admission
With ticket

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat we vanaf september de Franse kunstenares Marguerite Bornhauser zullen vertegenwoordigen bij Bildhalle. De start van onze samenwerking vieren we met haar eerste solotentoonstelling in Amsterdam bij de opening van het nieuwe galerieseizoen.

Openingsdagen
Vrijdag, 2 september 2022, 17 – 21 uur, de kunstenares is aanwezig
Zaterdag, 3 september 2022, 11 – 18 uur

© Marguerite Bornhauser, Courtesy of Bildhalle | No title#36, 2021, Étoile Rétine

Bornhauser heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Simon Baker, directeur van het Maison Européenne de la Photographie in Parijs (MEP), die in 2019 haar eerste solotentoonstelling toonde, schreef: “Kleur vormt niet alleen de kern van haar werk, maar het is vooral een manier om de wereld opnieuw te zien. Haar wereld ziet er op het eerste gezicht misschien wat anders uit dan de onze, met fragmenten uit het dagelijks leven en details van gezichten en plekken. Bornhauser’s esthetische reactie op de dingen die ze om haar heen ziet, onderscheidt haar en maakt haar een van de belangrijkste jonge fotografen die tegenwoordig in Frankrijk werken.”

In 2020 werd Bornhauser geëerd als opkomende fotograaf van het jaar bij Photo London. Als belangrijke voorlopers van Bornhauser’s werkwijze, vooral in het omgaan met kleur en perspectief, noemde Baker de wereldberoemde kunstenaars William Eggleston en Wolfgang Tillmans. Hij benadrukte bovendien Bornhauser’s interdisciplinaire verbinding met schrijvers, schilders en theoretici: “Het algemene effect van Bornhausers werkwijze is dat het ons herinnert aan de manier waarop kleur kan weergalmen, niet alleen van het ene beeld naar het andere, maar van de ene plaats, of het ene moment in de tijd, naar de andere. Kleur als onderwerp, of kleur als middel om fotografische representaties van de echte wereld te produceren, wordt een soort psychologische projectie in of op het alledaagse. In zekere zin is dit de reden waarom Bornhauser zoveel gemeen heeft met schrijvers als Hammett of schilders als Henri Matisse, die elk op hun eigen unieke en persoonlijke manier met kleur werken. Zij heeft meer gemeen met picturale of linguïstische abstracties die afgeleid zijn van kleur, dan met andere fotografen voor wie kleur gewoon een technische kwestie is die moet worden opgelost en geëxploiteerd.”

Marguerite Bornhauser werd geboren in 1989; ze woont en werkt in Parijs. Na haar studie literatuur en journalistiek ging ze naar de National School of Photography in Arles, waar ze in 2015 afstudeerde. Het Maison Européenne de la Photographie (MEP) presenteerde in 2019 haar eerste solotentoonstelling, waarna haar werk te zien was bij verschillende kunstinstellingen, galerieën en kunstfestivals over de hele wereld, zoals in Frankrijk (Parijs, Arles, Toulouse, Deauville), de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België, Portugal, Turkije en Japan.

© Marguerite Bornhauser, Courtesy of Bildhalle | No title#6, 2021, Étoile Rétine
© Marguerite Bornhauser, Courtesy of Bildhalle | No title#3, 2021, When black is burned

Marguerite Bornhauser was born in 1989 and lives and works in Paris. After studying literature and journalism, she joined the National School of Photography in Arles and graduated in 2015. Her first solo show was at the museum of European Photography in Paris (MEP) in 2019. Her work has been shown in several art institutions, galleries and art festivals in many different countries such as France (Paris, Arles, Toulouse, Deauville), Cincinnati, London, Brussels, Portugal, Istanbul, Switzerland and shortly in Japan. Her work has also been exhibited in public spaces; the subway in Paris and billboards in USA with the Cincinnati art museum. Marguerite Bornhauser adds editorial work to her photographic research. Her first self published book, Plastic Colors, was selected among the finalists of the first book award of Mack books in 2015 and published in 2017. Her book „8“ was published by Poursuite in 2018. In 2019 she published Red Harvest with the same publisher. She published her fourth book with Editions La Martinière in 2021 and is about to publish
her fifth book. She also collaborates with French and international magazines and newspapers as a photo journalist and portrait photographer while working as a fashion photographer also.

© Marguerite Bornhauser, Courtesy of Bildhalle | No title#16, 2021, When black is burned