menu
Fotografie, Video | Film

MARY SUE: ENTARTAINMENT

Datum:
13 januari t/m 2 april 2023
Deelnemer:
→ The Merchant House
Herengracht 254
1016 BV Amsterdam
Open:
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
→ meld je aan voor dit evenement
Vandaag open van 13:00 tot 18:00

Mary Sue (‘in het leven geroepen tussen 1979 en nu’) gebruikt krachtige kleur-effecten in haar als videowerken, fotografie, kunstobjecten en tekeningen weergegeven performances. Onder haar artiestennaam, die ze zich sinds haar studietijd toe-eigent, exposeerde ze in Frankrijk, België en Italië en nam ze deel aan Art Basel, FIAC en Art Brussel. Haar werkwijze berust op een kritische bestudering van bestaande plaatsen en situaties, bezien door de lens van haar cartooneske alter ego en met gebruikmaking van de meest geavanceerde digitale middelen. Haar omvangrijke project over kindertijd en verlies, La Flotte, trok de aandacht op het festival Art, villes et paysage (2017) in Amiens. Het werk van Mary Sue was te zien in Making Things Happen in TMH, Amsterdam, 2017-18. Ook was ze TMH’s artist in focus bij Independent Brussel, 2019. In 2021 werd ze uitgenodigd voor deelname aan het XXIV Interna- tional Encounters Traverse Video Festival, Toulouse, en aan de foto- en videotentoonstelling Screen Time in de Samek Art Museum, Pennsylvania. Dit jaar presenteert TMH haar nieuwe werk op 11 Women of Spirit: Part 6 in Salon Zürcher, New York, en op Unseen Photo Fair, Amsterdam.

In haar autofictieve werken beweegt Mary Sue zich in het gebied halverwege fictie en realiteit, met de ene voet in de kindertijd en de andere in de volwassen wereld. Ze is een tussenwezen dat in geen van beide werelden thuishoort. Het is geen kwestie van niet kunnen kiezen, maar van het vinden van een positie die het mechaniek van de hedendaagse wereld bloot kan leggen, een plek waar alles is toegestaan.

Precies dat is de plek van de kunst. Een plek voor tegenstellingen, waar de dingen voortdurend samenkomen en op elkaar botsen, waar vurig activisme en naïeve passiviteit versmelten. Het is de plek waar onze verborgen vooroordelen worden onthuld, en waar een vals begrip van emancipatie de scepter zwaait.

Mary Sue is een spel, van het meest serieuze soort – een spel dat de wereld bespot, terwijl het er in feite volledig deel van uitmaakt.

—Mary Sue