menu
Tentoonstelling — Installatie, Schilderkunst

Matthew Day Jackson: Forest Through the Trees

Datum:
13 september t/m 28 oktober 2023
Deelnemer:
→ GRIMM
Keizersgracht 241
1016 EA Amsterdam
Open:
  • dinsdag 11:00—18:00
  • woensdag 11:00—18:00
  • donderdag 11:00—18:00
  • vrijdag 11:00—18:00
  • zaterdag 11:00—18:00
Admission
Free admission

Met trots presenteert GRIMM Forest Through the Trees, een nieuwe tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson. Door te refereren aan de canon van de kunstgeschiedenis, onderzoekt Jackson de manier waarom de mens haar verlangens projecteert op de natuur. In zijn meest recente serie werk verkent hij de geschiedenis van de landschapsschilderkunst, en de daaraan gelieerde politieke en sociale functies.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de paradox van onze tegenwoordige tijd waarin ons perspectief op de wereld, onze omgeving en onszelf eerder beperkt dan verruimd wordt door onze verwikkeling met technologie. Het uitgebreide fotografisch archief dat we genereren is een afgebakende werkelijkheid die illustreert wat we wel en niet kunnen tolereren als ‘echt’. Dit geconstrueerde beeld verwordt tot een lachspiegel die onze kijk op onszelf en onze omgeving verstoort.  

Puttend uit bronnen zoals Albert Bierstadt’s sublieme visies op het Amerikaanse Westen, Thomas Cole, Thomas Moran en ook de Romantiek van Caspar David Friedrich, ondermijnt Jackson de verwachtingen van het landschapsgenre middels het gebruik van industriële materialen en de keuze tot een onnatuurlijk kleurenpalet. We krijgen een onwerelds beeld van het Amerikaanse landschap gepresenteerd. Hoewel Jackson’s composities doen denken aan die van 18e– en 19e-eeuwse meesters, doordrenkt hij iedere scene met een bijna apocalyptische ondertoon, en trekt zo parallellen met science-fiction.