menu
Events — Gemengde media, Installatie, Keramiek, Schilderkunst, Sculptuur, Werk op papier

Meet en greet met de kunstenaar artist-in-residency Carine Mansan Chowanek in de Thami Mnyele Foundation

Datum:
zaterdag 3 juni 2023
13:00—16:00
Deelnemer:
→ Thami Mnyele Foundation
Bellamystraat 21D
1053 BL Amsterdam
Admission
Free admission

3 Juni, 13.00 uur ontmoeting met de kunstenaar, Thami Mnyele Foundation artist-in-residency CARINE MANSAN CHOWANEK, 14.00 uur start van artist talk.

Thami Mnyele Residency

Bellamystraat 21D, 1053 BE, Amsterdam

De Thami Mnyele Foundation werd in 1990 opgericht als eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse activistische kunstenaar Thami Mnyele. Sindsdien heeft de Stichting een ‘award’ kunnen uitreiken aan meer dan 130 kunstenaars uit Afrika en de diaspora. Het is een kleine artist in residency in een oud schoolgebouw. De afgelopen drie decennia hebben residencies in het algemeen  veel bijgedragen aan het vormgeven van de kunstscene. Ze spelen een belangrijke rol  bij in kunstenaarspraktijken en staan helemaal in de belangstelling.

Artist-in-residence-programma’s geven kunstenaars de kans om buiten hun gebruikelijke omgeving te leven en te werken, waardoor ze tijd hebben om na te denken, culturele uitwisseling te zoeken en vitaal onderzoek te doen. Voor elke kunstenaar  maken we een op maat gemaakt programma met nadruk op

samenwerking en culturele exchange tussen de kunstenaars  uit Afrika, de diaspora en Nederland. Ons artist-in-residence-programma is een gemeenschappelijk project van de samenwerkingen  tussen kunstenaars, curatoren, universiteiten, kunstacademies, culturele personen en de lokale bevolking van Amsterdam. 

Vriendschappen en langdurige relaties ontstaan tijdens residency-programma’s.

We zien fijne   culturele uitwisselingen en niet alleen in één richting, maar van beide kanten. Kunstenaars zijn vrienden geworden. Musea in Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum kochten hun eerste werk van een levende kunstenaar uit Afrika. Nederlandse kunstenaars en curatoren zijn onder meer uitgenodigd door bezoekende kunstenaars in Zuid-Afrika, Nigeria, Egypte, Marokko, New York en de Biënnale van Venetië, evenals de Bamako Biënnale, Lagos Biënnale, Dakar Biënnale en Joburg Art Fair . In de lente van 2023  is Carine Mansan Chowanek (1988) Abidjan, Ivoorkust, geselecteerd tijdens tentoonstelling Memoria: ‘Stories of another History’ die plaatsvond van 7 april tot 22 augustus 2022 in het Musée des Cultures Hedendaagse Adama Toungara, Abidjan Ivoorkust. In samenwerking met de nieuwe Société Générale Foundation in Bassam in samenwerking met de PRIX DÉCOUVERTE JEUNE TALENT X SOCIETY GENERALE CI 2022 in samenwerking met de Mucat en INSAAC, selecteerde de Thami Mnyele Foundation Carine Mansan Chowanek voor de Thami Mnyele Foundation residency en een tentoonstelling in 2023 in het Musée des Cultures Contemporaines Adama Toungara, Abidjan Ivoorkust.

CARINE MANSAN CHOWANEK geboren in 1988, woont en werkt in Abidjan, Ivoorkust

Carine Mansan Chowanek is een schilder en beeldend kunstenaar geboren in Abidjan. De dood van haar moeder tijdens haar jeugd had een grote invloed op haar artistieke benadering. Na de middelbare school verliet ze Ivoorkust om interieurontwerp te studeren in Parijs, aan de prestigieuze Condé-school. Tijdens haar studie aan de Faculteit Planning van de Universiteit van Montreal, Canada, ontmoette ze Achilles Kouamé. In samenwerking met deze professor tekenen en schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Montreal, verkende de kunstenaar het non-figuratieve en vond ze de mogelijkheid om haar emoties en spiritualiteit op een open en spontane manier uit te drukken. Diep geïnspireerd door de heiligheid en esthetiek van religieuze iconen en zwarte maagden in het bijzonder, die haar fascineren en haar verbeelding markeren, aarzelt Carine Mansan Chowanek niet om op pelgrimstocht te gaan in de voetsporen van een van de beroemdste en meest gerespecteerde zwarte maagden van Europa.

In haar indrukwekkende drieluik Ethiopian (een monumentale pengetekende fresco, grootformaat portretten en een reeks bronzen hoofden – gepresenteerd in Memoria), een zeer persoonlijk project doordrenkt van spiritualiteit en eeuwenoude mystieke tradities, stelt de kunstenares haar wezen en identiteit in vraag. Toen ze het Hooglied ontdekte en in het bijzonder de zin: “Ik ben zwart maar mooi”… leerde ze dat in de Middeleeuwen, in Europa, alle zwarten “Ethiopiërs” werden genoemd, afgeleid van het woord “Aethiopius”, verbrand gezicht (zwart in het Grieks). “Wat ik ook doe”, zegt de kunstenaar, “alles is geworteld in de Afrikaanse cultuur, ondanks mezelf”.