menu
Events — ·

Meet the artist | Kristina Benjocki en Stijn Verhoeff

Datum:
zaterdag 1 juni 2024
17:00—18:00
Deelnemer:
→ WELCOME STRANGER – Kristina Benjocki en Stijn Verhoeff – Het Hoogt en het Laagt
Het Laagt 24
Amsterdam
Admission
Free admission

17:00—18:00 uur

HET HOOGT EN HET LAAGT

U bent van harte welkom bij een late namiddag met kunstenaar Kristina Benjocki en Stijn Verhoeff die start bij Forum: Meeting Point, een kunstwerk in de openbare ruimte van Shinkichi Tajiri uit de jaren ’70.  Tajiri voorzag dat kinderen op zijn kunstwerk van 25x15m met elkaar zouden spelen en volwassenen met elkaar zouden praten. Hierdoor zou het een buitenwoonkamer gevoel hebben. Het werk sluit dus aan bij de architectuur van architect Frans van Gool. Met zijn galerijen en bruggen, die lijken op de voetgangersbruggen van Schiphol, wilde Van Gool ook een ruimte creëren tussen binnen en buiten, toegankelijk voor iedereen.

Kunstenaar Kristina Benjocki maakte samen met filmmaker Stijn Verhoeff een film die een poëtische verkenning biedt van het Plan van Gool. Het is een poging hun veelzijdige leefomgeving in beeld en geluid te vangen. Tijdens deze middag wandelen we door Plan van Gool en wordt de film gescreend.

De korte film van Benjocki en Verhoeff is gebaseerd op gesprekken met buurtbewoners en gemaakt met gedetailleerde filmopnamen van de dagelijkse activiteiten en werkzaamheden in de wijk. De komende maanden zullen Benjocki en Verhoeff doorgaan met het voeren van gesprekken met hun medebuurtbewoners. Fragmenten van deze

gesprekken zullen in een podcast samengebracht worden.  

Kristina Benjocki is in 1984 in Zrenjanin, het voormalig Joegoslavië, geboren. Zij heeft haar werk tentoongesteld bij diverse instellingen en platforms wereldwijd, waaronder Rijswijk Museum, Museum Hedendaagse Kunst in Belgrado, Servië; Museum Hedendaagse Kunst in Eupen, Belgie; Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Rijeka, Kroatië; Izolyatsia in Kyiv, Oekraïne; de American University in Beiroet, Libanon. Het oeuvre van Benjocki wordt sterk beïnvloed door archeologische praktijken en reflecteert op archeologie zelf. Haar werk maakt ons bewust van hoe verhalen worden geconstrueerd en hoe deze constructies onze perceptie van de wereld

beïnvloeden. Ze onderzoekt de omstandigheden waaronder tijdsfragmenten worden verzameld, vastgelegd, gedocumenteerd, gerepresenteerd, gedeeld, weggelaten, verdrongen of over het hoofd gezien, en de gevolgen die dit heeft voor kennis en de vorming van identiteit en gemeenschap. Centraal in haar werk staat het archief, dat zij ziet als een instrument om nieuwe geschiedenissen te schrijven.

Stijn Verhoeff is filmmaker en schrijver. Naast zijn eigen, individuele projecten werkt hij vaak samen met andere kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Sinds 2022 is hij bestuurslid van Fossil Free Culture NL en adviseur van de Studentenraad van de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Stijn Verhoeff is in 1981 in Amsterdam geboren. 

Het Hoogt en het Laagt is de tweede samenwerking tussen Benjocki en Verhoeff na de film While the Pile of Rubble Grows Towards the Sky, die vorig jaar uitkwam.