menu
Tentoonstelling — Gemengde media, Keramiek, Schilderkunst

Metamorfose

Datum:
18 augustus t/m 10 september 2023
Deelnemer:
→ GoMulan Gallery
Van Ostadestraat 43A
1072 SN Amsterdam
Open:
  • donderdag 16:00—19:00
  • vrijdag 16:00—19:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—18:00
Admission
→ Free admission

In de expositie Metamorfose is het werk te zien van Natasja Alers (1987) en Jarik Jongman (1962). Beide kunstenaars zijn, ieder op hun eigen manier, geïnspireerd door metamorfose. Alers maakt amorfe sculpturen met afdrukken van lichaamsdelen. Hierin laat zij lichamen versmelten tot een nieuw gestalte. Jongman verbeeldt in zijn olieverfschilderijen verlaten gebouwen waarin de natuur het roer heeft overgenomen. Op sommige plekken verbrandt hij zijn panelen. De verkoolde schilderijen en samensmeltende keramische objecten zorgen voor een onheilspellend resultaat. De expositie is te bezoeken tot en met 10 september.

Jongman werkte als assistent voor Anselm Kiefer in Frankrijk nadat hij had gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij exposeerde regelmatig in het buitenland, waaronder in Berlijn, Londen, New York, Jeruzalem en in 2009 en 2011 als onderdeel van de randprogrammering bij de Biënnale van Venetië. Zijn werk is geselecteerd voor de Threadneedle en de John Moores prijs en tentoongesteld op de Biënnale van Liverpool in 2012. In 2017 won hij de prestigieuze Luxembourg Art Prize. Jongman’s kunstwerken portretteren desolate gebouwen die overwoekerd zijn door de natuur en roepen zowel verontrustende als gevoelens van troost op. Door het onderliggende idee dat na alle menselijke activiteit de aarde en de natuur zullen voortbestaan. In de expositie ‘Metamorfose’ toont Jongman nieuw werk gemaakt tijdens zijn residentie in Schloss Kalkhorst.

Alers is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, richting keramiek. Zij gebruikt voor het maken van haar werk gipsafdrukken van menselijke lichaamsdelen en assembleert deze tot sculpturen, vazen, wandsculpturen, zitobjecten en installaties. Voorbeelden hiervan zijn de Breast Party XL, een levensgroot werk bestaande uit borsten en de tepel vaas, speciaal gemaakt voor het Design Museum Den Bosch, opgebouwd uit tepelafdrukken van museumbezoekers.

Haar werk was eerder te zien op onder andere de volgende plekken: Design Museum Den Bosch, Artzuid, PAN Amsterdam, Collectible Design Fair, Enter Art Fair en buitenlandse tentoonstellingen en beurzen in Berlijn, Brussel, Antwerpen en Kopenhagen. Daarnaast nam zij in 2022 deel aan een residentie in het Europees Keramisch Werkcentrum te Oisterwijk.