menu
Tentoonstelling

Mohau Modisakeng | Madimatle

Datum:
1 oktober t/m 13 november 2022
Deelnemer:
→ Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
  • zondag 12:00—17:00
Admission
With ticket

OVER DE TENTOONSTELLING

Galerie Ron Mandos presenteert met trots Madimatle, de vierde solotentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse multidisciplinaire kunstenaar Mohau Modisakeng (SA, 1986). In de tentoonstelling presenteert Mohau Modisakeng een nieuwe serie werken die verwijst naar Madimatle, een heilige berg in een historisch gebied in Zuid-Afrika. De tentoonstelling loopt van 1 oktober tot en met 13 november 2022.

Madimatle is al eeuwenlang de plaats van pelgrimstochten en traditionele spirituele rituelen. In de afgelopen vijf jaar is de berg het onderwerp geworden van een voortdurende juridische strijd tussen de gemeenschap die de berg en zijn netwerk van grotten gebruikt voor heilige spirituele redenen en het buitenlandse mijnbouwbedrijf dat de rechten heeft gekregen om de top van deze heilige berg te ontginnen.

Deze juridische strijd heeft andere discussies op gang gebracht over land en identiteit in het postkoloniale Zuid-Afrika, waar de landkwestie alle politieke discussies domineert. In de afgelopen drie decennia van democratie hebben de Zuid-Afrikanen geworsteld met de erfenis van oorlog, landonteigening en de grootschalige ontworteling en verplaatsing van zwarte gemeenschappen tijdens de koloniale bezetting.

Naast de vraag naar het evenwicht tussen privé-eigendom en de rechten van inheemse gemeenschappen op land, heeft het verhaal van Madimatle ook de ingewikkelde relatie belicht tussen het lichaam, spiritualiteit en de politiek van toegang, controle en uitwissing in het postkoloniale tijdperk, waarin kapitaal belangrijker is dan erfgoed.

OVER MOHAU MODISAKENG

Geboren in 1986 in Soweto, Zuid-Afrika
Woont en werkt tussen Johannesburg en Kaapstad.

Materiaal, metafoor en het zwarte lichaam zijn de instrumenten die Mohau Modisakeng gebruikt om de invloed te onderzoeken van de gewelddadige geschiedenis van Zuid-Afrika die in de huidige maatschappij wordt genegeerd, op hoe we onze culturele, politieke en sociale rol als mens begrijpen in postkoloniaal Afrika en in het bijzonder in het Zuid-Afrika van na de apartheid. Zijn “werk begint niet met een poging om geweld uit te beelden, maar het wordt betoverend omdat we de geschiedenis weliswaar herkennen als ons verleden, maar het lichaam is onverschillig voor sociale veranderingen, dus het herinnert zich.”

Geboren in Soweto, een epicentrum van zwarte stedelijkheid en kosmopolitische cultuur, is de meermaals bekroonde Mohau Modisakeng een product van de Michaelis School of Fine Art in Kaapstad. Geleid door Jane Alexander en voornamelijk werkzaam en getraind in beeldhouwen, voltooide hij zijn undergraduate degree in 2009 en vervolgens zijn Masters degree aan dezelfde instelling. Hij kreeg de SASOL New Signatures Award voor 2011 en exposeerde in Armory Show, New York (2016); Saatchi Gallery, Londen (2012); Dak’Art Biennale, Dakar (2012); Focus 11 en Basel (2011). In 2013 produceerde Modisakeng een ambitieus nieuw videowerk in samenwerking met Samsung als speciaal project voor de 2013 FNB Joburg Art Fair. Zijn werk is opgenomen in openbare collecties zoals de Johannesburg Art Gallery, IZIKO South African National Gallery, Kaapstad en SAATCHI Gallery, Londen en in belangrijke privécollecties zoals Zeitz MOCAA.