menu
Tentoonstelling — Schilderkunst

MOONS

Datum:
2 december 2023 t/m 20 januari 2024
Deelnemer:
→ Enari Gallery
Utrechtsestraat 44 BG
1017 VP Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
→ Free admission
→ meld je aan voor dit evenement

De maan is al eeuwenlang een krachtig symbool van vrouwelijkheid en heeft een prominente plaats ingenomen in de kunst. Haar zachte, lichtgevende gloed heeft als muze gediend voor ontelbare kunstenaars door de eeuwen heen. De voortdurend veranderende fasen van de maan weerspiegelen de natuurlijke ritmes van het leven en de wereld, parallel aan de gevarieerde aspecten van vrouwelijkheid. Deze diepgaande verbinding tussen de maan en het vrouwelijke is stevig verankerd in culturele en artistieke voorstellingen. Kunstenaars hebben de maan op diverse wijzen afgebeeld, variërend van serene maanlandschappen tot romantische, maanverlichte scènes, vaak doordrenkt met een gevoel van mysterie en betovering.

Minyoung Kim werkt met diverse media, waaronder tekenen, schilderen, collage, video en keramiek. Kim transformeert alledaagse scènes in sinistere momenten door cartooneske uitdrukkingen toe te passen op levenloze objecten. Haar unieke benadering geeft een verrassende draai aan de alledaagse realiteit.

Amy Beager en Maya Fuji combineren op een intelligente wijze klassieke vormen met moderne, waarbij ze respect tonen voor de kunstgeschiedenis. Amy Beager raakt geïnspireerd door klassieke Griekse figuren, terwijl Maya Fuji zich laat inspireren door traditionele Japanse mythologie en haar multiculturele erfgoed. Beager’s werk ademt een tijdloze elegantie, terwijl Fuji’s kunst een brug slaat tussen verschillende culturele invloeden.

Johanna Bath laat zich inspireren door het vastleggen van herinneringen. Bath’s kunst draait volledig om emotie, waarbij vaak vrouwelijke figuren op een zachte en haast “magische” manier worden geschilderd. Haar kunstwerken vormen als het ware emotionele tijdscapsules die de kijker uitnodigen om hun eigen herinneringen te verkennen.

Ariane Heloise Hughes hanteert een andere esthetische benadering voor het weergeven van de vrouwelijke figuur. Deze benadering is complexer en sensueler, met een ironisch commentaar op de hedendaagse cultuur. Hughes’ kunst weerspiegelt de gelaagdheid van menselijke emoties en de nuances van sociale interacties.

Ioanna Limniou hanteert tot slot een traditionele en poëtische benadering van vrouwelijkheid en biedt ons de mogelijkheid om onbekende gebieden van de menselijke perceptie te verkennen. Limniou’s kunst nodigt uit tot contemplatie en opent de deur naar mysterieuze werelden, waarin de grenzen van de realiteit vervagen.

Zoals de tentoongestelde kunstwerken laten zien, begint de reis van de vrouwelijke blik een gesprek dat verder gaat dan alleen esthetische contemplatie. De kunstenaars verzetten zich dapper tegen de traditionele degradatie van vrouwen tot passieve objecten van visuele consumptie en stellen een ander beeld voor van de klassieke mannelijke blik.