menu
Tentoonstelling — Fotografie

Movie Theaters – Yves Marchand & Romain Meffre

Datum:
29 oktober 2022 t/m 14 januari 2023
Deelnemer:
→ Galerie Fontana
Lauriergracht 142, 1016 RT Amsterdam
1016 RT Amsterdam
Open:
  • woensdag 13:00—1800
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket
Vandaag open van 13:00 tot 1800

Fontana is verheugd de nieuwe tentoonstelling Movie Theaters van Yves Marchand en Romain Meffre te presenteren. De samenwerking tussen de galerie en deze twee Franse fotografen begon ooit met hun serie ‘Ruins of Detroit’, die we in 2012 in onze eerste galerie aan de Keizersgracht toonden. Velen van u herinneren zich nog deze eerste zeer bejubelde tentoonstelling van hen.
 
Foto’s van de vroegere Gouden Eeuw van de Amerikaanse filmervaring werden vastgelegd met een 4×5 camera op groot formaat en een lange sluitertijd in slecht verlichte theaters. Deze plaatsen worden de “Kathedralen van de Cinema” van Amerika genoemd. 
 
Toen de belangrijkste filmstudio’s tussen 1910 en 1920 wedijverden om weelderige zalen te bouwen om hun kijkers te lokken en op te winden, werden veel van de door Marchand en Meffre gedocumenteerde theaters gebouwd. Een avondje naar de film was een luxueuze gebeurtenis toen de theaters zelf net zo verleidelijk werden als de films die werden vertoond.
 
Multiplexen en winkelcentra maakten deze bioscopen onbruikbaar na de beurskrach van 1929 en tijdens de naoorlogse periode, waardoor ze onvermijdelijk in verval raakten. Veel ervan werden, vaak met amusant resultaat, omgebouwd tot een verscheidenheid aan functies, zoals kerken, winkelruimte, vlooienmarkten, bingozalen, disco’s, supermarkten, gymzalen of opslagplaatsen. Sommige zijn nog grotendeels hetzelfde, terwijl andere in strijd zijn met hun nieuwe gebruik, waardoor onverwachte ruimtes ontstaan die dienen als een intrigerend verslag van de Amerikaanse geschiedenis. 
 
De foto’s van Marchand en Meffre symboliseren enkele van de overlevenden van een eeuw van industriële, esthetische en sociale transformatie. Hun vasthoudendheid wekte nostalgie op naar de gouden eeuw van de Amerikaanse filmindustrie, die de Amerikaanse cultuur, moraal en entertainment over de hele wereld verspreidde.
 
Met genoegen presenteren wij een van onze persoonlijke favoriete foto’s uit deze serie, Paramount Theater, Brooklyn, NY. Deze foto en andere bevinden zich in prestigieuze internationale particuliere en openbare collecties zoals de Ford Foundation, JP Morgan Chase Art Collection, Deutsches Filminstitut, Fondation Hermès. Opdrachten omvatten LVMH, Fondation Louis Vuitton, Parijs – Comité Vendôme, Place Vendôme, Parijs – La Samaritaine, Parijs, en nog veel meer.