menu
Tentoonstelling — Schilderkunst, Werk op papier

Natalie Westbrook | Sometimes I Scare Myself

Datum:
2 t/m 17 juni 2023
Deelnemer:
→ TORCH Gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
Open:
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 12:00—18:00
Admission
Free admission

In samenwerking met Keijsers Koning, Dallas (TX)

Het werk van Natalie Westbrook legt de essentie van de menselijke vorm in al zijn nuances vast. In de tentoonstelling getiteld “Sometimes I Scare Myself” nodigt ze kijkers uit om hun diepste angsten en onzekerheden onder ogen te zien. Haar beeld vult vaak het hele canvas en zo dompelt ze de kijker onder in een claustrofobische wereld die zowel angstaanjagend als mooi is. De opdoemende gezichten kijken terug naar de kijker en glimlachen maniakaal en veelbetekenend. Ze herinneren ons eraan dat schilderen een tweedimensionale constructie is. Westbrook daagt onze perceptie van wat echt is uit, terwijl ze ons confronteert met onze angsten.

De titel van de tentoonstelling, “Sometimes I Scare Myself”, verwijst naar een menselijke ervaring die we allemaal kennen, maar die toch zeer persoonlijk is. Iedereen heeft ongewenste nachtmerries die worden veroorzaakt door het onderbewustzijn, maar angst kan ook iets zijn waar we naar verlangen en waar we actief naar op zoek zijn. Het idee dat iemand verantwoordelijk is voor het bang maken van zichzelf, maakt de angst lichter. Westbrooks werken bieden de mogelijkheid tot introspectie: wat vinden we eng, wat vinden we komisch, en waar ligt de grens tussen beide?

De artistieke thema’s van Westbrook zijn geworteld in de complexe relatie tussen het menselijk lichaam en de natuurlijke wereld. Ze daagt kijkers uit om hun diepste angsten en onzekerheden onder ogen te zien en onderzoekt thema’s als identiteit, schoonheid en kwetsbaarheid. De schilderijen roepen een complexe conversatie op tussen het oppervlak en de picturale ruimte, waarbij scènes worden opgeroepen die dromerig maar toch urgent zijn.

In “Sometimes I Scare Myself” presenteert Westbrook een breed scala aan benaderingen van materiaal en representatie, waaronder tekenen, bevlekken, penseelvoering, spuitverf, olieverf en stenciltechnieken op zowel doek als papier. De geabstraheerde gezichten en suggestieve figuren worden geanimeerd door het levendige en gedurfde kleurgebruik van de kunstenaar.

Over de kunstenaar
Natalie Westbrook (1980) heeft lesgegeven aan Yale University, University of Hartford, CT, The University of Wisconsin, Madison en Carnegie Mellon University, waar ze momenteel woont en werkt in Pittsburgh, PA. Ze exposeert haar werk in galeries en musea in de Verenigde Staten en internationaal. Haar schilderijen oogsten lovende kritieken vanwege hun gedurfde benadering van de menselijke vorm, die de schoonheid en complexiteit ervan vastleggen. Het werk van Westbrook is een ode aan de menselijke ervaring, het verleggen van grenzen en het uitdagen van kijkers om de diepten van hun eigen angsten en onzekerheden te verkennen.