Tentoonstelling — Gemengde media

Nature * Patterns – Maura Biava

Datum:
25 juni t/m 27 augustus 2022
Deelnemer:
→ Galerie Caroline O’Breen
Hazenstraat 54
1016 SR Amsterdam
Open:
  • woensdag 12:00—18:00
  • donderdag 12:00—18:00
  • vrijdag 12:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Geopend op wo, do, vr, za

Maura Biava benadert haar tentoonstelling op een collaboratieve, duurzame en inclusieve manier en nodigt Anne Geene, Emily Joyce en Saskia Van Drimmelen uit om met haar dieper in te gaan op het thema patronen in de natuur en haar relatie tot wiskunde en symmetrie te verkennen en te verdiepen. Deze expositie draait om de informatie en verborgen geometrieën achter wat we op het eerste gezicht in de natuur zien. Volgens Biava zal een verschuiving van aandacht – van bewondering naar onderzoek – ons in staat stellen te begrijpen waarom dingen worden gevormd en ontwikkeld zoals ze zijn. De gedateerde mening van de mens als een neutrale waarnemer van de natuur is op zijn beloop. Omdat we, volgens Biava in dit ouderwetse standpunt geloofden, raakten we los van de natuurlijke systemen waarvan we nu weten dat we er deel van uitmaken.

In de natuurlijke wereld staan patroonstructuren centraal in de morfogenese – het biologische proces dat ervoor zorgt dat cellen en organismen hun vorm ontwikkelen. Samen met symmetrie en herhaling vormen patronen vaak orde in de natuur. Voor veel wetenschappers wordt het vermogen van mensen om patronen te herkennen beschouwd als de crux van ons intellect. Patronen vormen de basis van ons vermogen om te communiceren, te verbeelden, ons in te leven of dingen uit te vinden. “Patroon”, schreef Charles DiJulio van de Criss-Cross-kunstbeweging, “is het tegenovergestelde van het hiërarchische.” In tegenstelling tot hiërarchische systemen is een patroon coöperatief, democratisch, inclusief en heeft het geen centrum. Voor Nature * Patterns, nodigde Biava bovengenoemde kunstenaars uit om patronen uit te werken in relatie tot de natuur en elkaars werk.

Maura Biava — een Italiaanse, Amsterdamse kunstenaar – is geïntrigeerd hoe reguliere vormen van de organische wereld ontstaan volgens specifieke wiskundige regels. In haar artistieke praktijk wil Biava kunstwerken maken die dezelfde principes volgen. “De interactie tussen informatie, materie en energie informeert en vormt wat we zien, het vormt onze realiteit”, zegt Maura Biava. Om deze interactie in haar werk te laten zien, gebruikt ze klei als materie, wiskunde en getallen als informatie, en haar handelingen als energie. De Nederlandse kunstenaar Anne Geene werkt met organisch materiaal en legt visuele overeenkomsten en verschijnselen in de natuurlijke wereld vast. Zij onderzoekt de verwevenheid van toeval en patronen in haar werk. De uit Californië afkomstige kunstenaar Emily Joyce, onderzoekt de natuur, de stedelijke wereld en kunstgeschiedenis door middel van een op patronen gebaseerde ritmische abstractie. In haar schilderijen gebruikt ze in elkaar grijpende geometrische composities om te communiceren op een niveau dat tegelijkertijd realistisch, logisch, fantasievol en humoristisch is.

Emily Joyce, Wood Lily, 2021, Flashe vinyl paint on canvas over wood panel | 40.5 x 40.5 cm | Unique

Maura Biava werkje ook samen met mode-ontwerper en activist Saskia Van Drimmelen. Door met Bulgaarse vrouwen te werken, leerde van Drimmelen hoe traditionele patronen en kleuren in kleding uit de natuur voortkomen. Zij gebruikt in haar werk bijna verdwijnende ambachten in haar hedendaagse mode.