menu
Tentoonstelling — Gemengde media

Neo-expressionisme: Amsterdamse Kronieken | Femi Dawkins

Datum:
2 t/m 4 juni 2023
Deelnemer:
→ Amsterdam Art Gallery
Weesperplein 4B
1018 XA Amsterdam
Open:
  • maandag 08:00—20:00
  • dinsdag 08:00—20:00
  • woensdag 08:00—20:00
  • donderdag 08:00—20:00
  • vrijdag 08:00—20:00
Admission
Free admission
Vandaag open van 08:00 tot 20:00

FEMI DAWKINS | NEO-EXPRESSIONISME: AMSTERDAMSE KRONIEKEN 

Dawkins is een kunstenaar met een multidisciplinaire artistieke praktijk, die is gevormd door zijn ervaringen als kind van de diaspora en de migratiebewegingen van zijn ouders. Zijn werk combineert stijlen als neo-expressionisme en afro-surrealisme en heeft als doel de tijdgeest te belichamen en tegelijkertijd uit te dagen. Dawkins vindt inspiratie zowel in de cultureel-maatschappelijke bovenstroom als in de verhulde onderstroom, waarbij zijn levendige kleuren en gedurfde beeldtaal een visuele representatie vormen van deze bewegingen. Met zijn Afro-Caribische roots en een opleiding in New York en Los Angeles ontwikkelde Dawkins zijn kunstenaarschap in een tijd waarin culturele en maatschappelijke grenzen vervaagden en verschillende disciplines zoals kunst, muziek, mode en popcultuur en verschillende sociale klassen en leeftijden elkaar beïnvloeden en inspireerden. Dit is van grote invloed geweest op Dawkins’ vermogen om deze werelden elkaar te laten ontmoeten in zijn werk.

Al sinds de jaren negentig is Dawkins een pionier in de Amsterdamse kunstwereld. Hij bouwde onder meer aan draagvlak voor narratieven en vertelvormen die toen in de periferie en underground werden geplaatst. Hij behoorde tot de voorhoede die de weg vrijmaakte voor de erkenning en omarming van de genres Urban Arts en Spoken Word in de Nederlandse podiumkunsten. 

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Dawkins tweeëndertig jaar durende artistieke onderzoek en is zijn eerste solotentoonstelling in Amsterdam. 

In 2022 ontving Dawkins de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, hij behaalde onlangs zijn MFA Fine Art aan Goldsmiths, University of London. 

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen Stichting Amsterdam Art & Ellae Foundation en is speciaal ontwikkeld voor Amsterdam Art Week.