Tentoonstelling

Anthropogenic Mass – Michel Lamoller

Datum:
12 mei t/m 11 juni 2022
Deelnemer:
→ The Ravestijn Gallery
Westerdok 824
1013 BV Amsterdam
Open:
  • maandag 12:00—17:00
  • dinsdag 12:00—17:00
  • woensdag 12:00—17:00
  • donderdag 12:00—17:00
  • vrijdag 12:00—17:00
  • zaterdag 12:00—17:00
Geopend op ma, di, wo, do, vr, za

Anthropogenic Mass bevindt zich ergens tussen fotografie en beeldhouwkunst. Van een afstand lijken de tentoongestelde werken uitgestreken foto’s van onmogelijk dichtbevolkte steden; in sommige opzichten verwant aan Andreas Gursky’s beelden van handel en industrie. Als we echter een paar stappen dichterbij komen, realiseren we ons dat, in tegenstelling tot Gursky, de werken van Lamoller geen foto’s zijn van door de mens gemaakte landschappen, maar objecten over de door mens gemaakte landschappen.

Lamoller begint met een foto, maar die afbeelding wordt dan niet afgedrukt, ingelijst en opgehangen in de modernistische zin van een foto. In plaats daarvan drukt Lamoller dezelfde foto meerdere keren af, voordat ze op elkaar worden gestapeld als de balg van een accordeon. Lamoller gebruikt vervolgens een scalpel om nauwkeurig delen van elke foto weg te snijden – een proces dat enkele weken kan duren.

Anthropogenic Mass 6 (OSAKA), 2022 © Michel Lamoller / courtesy The Ravestijn Gallery

Elke foto wordt een enkele laag in een uniek reliëfwerk, waarbij elke afwezige sectie het beeld erachter onthult. Daarbij maakt Lamoller werken die fotografisch zijn, maar niet helemaal passen binnen de kenmerken van fotografie. Of, anders gezegd, fotografie is hier niet het laatste kunstwerk, maar een materiaal, iets voor Lamoller om in te snijden, te ordenen en mee te bouwen. Wat uit dit proces naar voren komt zijn uitgebreide beelden die aanwezigheid hebben gekregen, ze strekken zich uit in de galerieruimte voordat ze in zichzelf verdwijnen, niet langer gebonden aan een plat oppervlak.

Michel Lamoller (1984) studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Hamburg, hij woont en werkt in Berlijn. Het werk van Michel is internationaal tentoongesteld op onder meer The Reeperbahn Festival Hamburg (DE); Gudberg Nerger Gallery (DE); Onder andere Direktorenhaus–Museum for Art, Crafts and Design (DE) en Galerie Jahn (DE).