Fotografie

Opening Galerieseizoen | Tour 1: THIS IS FOR REAL

Datum:
3 september 2022
14:00—16:00
Deelnemer:
→ GalleryViewer & Amsterdam Art hub
Keizersgracht 241
1016 EA Amsterdam
→ meld je aan voor dit evenement
Opening Galerieseizoen

Op 2 en 3 september openen de Amsterdamse galeries hun deuren voor het publiek met de eerste tentoonstelling van het nieuwe seizoen. Tijdens dit feestelijke weekend organiseert Amsterdam Art twee thematische tours langs een aantal galeries. 

Zaterdag 3 september 2022

start: 14:00 uur op Keizersgracht 241 (Amsterdam Art & GalleryViewer Hub)
eind: 16:00 uur op Lauriergracht 142 (Galerie Fontana)

TOUR 1: THIS IS FOR REAL (te voet)
Wat is echt? Wat is verbeelding? In deze tour onderzoeken we hoe werkelijkheid en verbeelding met elkaar zijn vervlochten in het werk van een aantal vooraanstaande Nederlandse en internationale fotografen.

De beroemde Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken (Annet Gelink Gallery) legde niet alleen de werkelijkheid vast die hij op straat tegenkwam, maar ook nagebootste of gecreëerde werkelijkheden zoals diorama’s, wassen beelden, reclamepoppen en posters. In de serie Floridas van de Amerikaanse fotograaf Anastasia Samoylova (Galerie Caroline O’Breen) zien we het leven in hedendaags Florida en ook hier lijkt het werk te bestaan op de dunne scheidslijn tussen observerende documentaire fotografie en gecomponeerde fotocollages. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo (Stevenson) presenteert een nieuwe serie foto’s van kinderen geboren na 1994 in Zuid-Afrika en Rwanda; een serie die vragen oproept over geschiedenis en het opgroeien in een postrevolutionair tijdperk. Ook Lidwien van de Ven (andriesse ~ eyck) richt zich op een aantal recente en (bijna) vergeten historische gebeurtenissen en onderzoekt op kritische wijze de grens tussen realiteit en representatie. De tentoonstelling met werk van de overleden kunstenaar Helena van der Kraan (Madé van Krimpen Gallery) is een eerbetoon aan haar bijdrage aan het genre van de stilleven-fotografie. Tot slot bekijken we het nieuwste werk van fotograaf Hellen van Meene (Galerie Fontana); een reeks tijdloze portretten van jonge vrouwen waarin een dromerige en bijna sprookjesachtige sfeer heerst.

Drankje na afloop
In de laatste galerie komen we samen met de bezoekers van TOUR 2 en wisselen we onder het genot van een drankje onze ervaringen uit over de vraag wat echt is en wat verzonnen. 

Praktische informatie
Deelname aan de rondleiding is gratis. De rondleiding is per voet en wordt begeleid door Martina Halsema, Hoofd Programma & Partnerships Amsterdam Art. Aanmelden via het aanmeldformulier is verplicht.

Te bezoeken galeries

  1. Stevenson – Solus Pieter Hugo
  2. Madé van Krimpen Gallery – Still (a) Life Helena van der Kraan
  3. andriesse ~ eyck – Echos and Traces Lidwien van de Ven
  4. Galerie Caroline O’Breen – Floridas Anastasia Samoylova
  5. Annet Gelink Gallery – Theatre of Reality Ed van der Elsken
  6. Galerie Fontana – Luminaria Vigil Flame Hellen van Meene