Opening — Installatie, Video | Film

Opening onderzoek tentoonstelling SUMMERTIME – Malou van der Veld

Datum:
9 augustus 2022
17:00—20:00
Deelnemer:
→ Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Brouwersgracht 161 h
1015 GG Amsterdam
Geopend op wo, do, vr, za

VZL / Contemporary Art toont met gepaste trots de onderzoek tentoonstelling SUMMERTIME van Malou van der Veld in de galerie. De  opening is dinsdag 9 augustus van 17-20 uur op de Brouwersgracht 161 in Amsterdam.

Malou van der Veld (1997, Amsterdam) is een multidisciplinaire ontwerper, momenteel doet zij haar MA Material Futures bij Central Saint Martins in Londen. Deze zomer is zij resident in de galerie waar zij werkt en woont en deelneemt aan het 5IVE-onderzoeksprogramma aan Het HEM in Zaandam.

In juni lanceerde Het HEM het eerste ‘The HEM Summer Research Programme’, een onderzoeksprogramma van 8 weken dat is opgezet in samenwerking met ArtEZ. Het programma bestaat uit verdieping van de huidige theorie, innovatieve kunstpraktijken en experimentele onderzoeksmethoden gerelateerd aan onderwerpen in Chapter 5IVE – de grootschalige tentoonstelling die is samengesteld door Rieke Vos in gesprek met Rem Koolhaas en Samir Bantal over de toekomst van het platteland.

In het eerste weekend van augustus, van 5 t/m 7 augustus, presenteerden Malou van der Veld en de 5 andere studenten van Het HEM Summer Research Programme hun artistieke werk (genaamd Innovation of Praxis) aan het publiek in een tijdelijke onderzoek tentoonstelling in Het HEM.

Het werk van Malou van der Veld verhuisde na deze weekend prestatie in Het HEM naar de galerie waar dinsdag 9 augustus de feestelijke opening zal zijn.

Tijdens haar residency bij Het Hem raakte ze geïnteresseerd in verlaten industriële terreinen. Haar interesse ging vooral uit naar de schimmels, planten en dieren die daar zijn achtergebleven. Het was een logische stap om TATA Steel te gebruiken voor haar korte research project  omdat haar opa een lange tijd gewerkt heeft bij de voormalige Hoogovens en nu het voortbestaan van de vervuilende fabrieken ter discussie staat en mogelijk gesloten worden. De audio – video installatie ‘dancing in the dirt’ die Van der Veld  toont volgen we haar zoektocht  over het TATA steel terrein naar bedreigde diersoorten. Wat zou er met het terrein en de non-human gebeuren als de fabrieken worden gesloten? Door middel van drie interviews, met een ex ingenieur die het terrein mede heeft opgebouwd, met een advocaat  van de buurtbewoners die TATA Steel willen sluiten en met de TATA ecoloog, wordt er vanuit verschillende invalshoeken naar de toekomst van het fabriekscomplex gekeken.