menu
Events — Schilderkunst

Opening Pieter Stoop, de wilde schilder

Datum:
zaterdag 6 april 2024
16:00—19:00
Deelnemer:
→ Van Zijll Langhout / Contemporary Art
Brouwersgracht 161 H
1015 GG Amsterdam
Admission
→ Free admission
→ meld je aan voor dit evenement
Vandaag open van 10:00 tot 17:00

Van Zijll Langhout / Contemporary Art kondigt met trots de opening van de tentoonstelling “Pieter Stoop, de wilde schilder” aan.

Op zaterdag 6 april vanaf 16:00 uur opent Hans November, adjunct
directeur AkzoNobel Art Foundation, in aanwezigheid van Pieter Stoop zijn dochter Martje, deze kleine tentoonstelling van grootse schilderijen. 
De schilderijen van Pieter Stoop zijn enorm, daarom worden er naast de schilderijen die te zien zijn in de galerie Van Zijll Langhout / Contemporary op de Brouwersgracht 161 in Amsterdam meer werken getoond in de grotere nieuwe expositieruimte WILLIE – creative space van Van Zijll Langhout in Zaandam. Deze ruimte op de Schellingweg 15 in Zaandam is op afspraak te bezoeken tijdens de tentoonstelling in de galerie die duurt t/m 4 mei 2024.

Pieter Stoop wordt op 18 januari 1946 geboren in Breda. In 1962 begon hij zijn studie op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Aansluitend van 1966 tot 1972 ging hij naar de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij breekt door begin jaren tachtig in een tijd waarin expressief schilderende kunstenaars, de zogenaamde Neue Wilde, internationaal furore maken.
De wilde schilderstijl en expressieve doeken van Stoop sluiten perfect aan bij deze stroming en de tijdgeest. Hij werkt met dikke lagen verf die hij laag na laag aanbrengt, waardoor landschappen ruig en chaotisch aandoen en vaak niet meer herkenbaar zijn. Hij onderscheidt zich volgens kunstcriticus Rudi Fuchs omdat “De essentie is niet dat Pieter Stoop het landschap als uitgangspunt neemt; het gaat erom hoe de beweging van verf en kleur het oppervlak transformeert in iets anders: de kunst van de schilder.”

Stoop exposeerde solo en met anderen in diverse galeries en musea. Zijn werk werd opgenomen in privécollecties en in musea als het Stedelijk Museum (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), Stadsgalerij (Heerlen), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Rijksmuseum Twenthe (Enschede), Van Abbemuseum (Eindhoven) en het Noordbrabants Museum (Den Bosch) waar in 2022 de grote overzichtstentoonstelling “Pieter Stoop groots en wild” was te zien.

De tentoonstelling is in samenwerking met brinkmanbergsma.nl