Opening, Tentoonstelling — Schilderij

Pino Pinelli: Vier decennia ‘Rettangolo tagliato’

Datum:
12 mei t/m 31 juli 2022
Deelnemer:
→ The Merchant House
Herengracht 254
1016 BV Amsterdam
Open:
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
→ meld je aan voor dit evenement
Geopend op vr, za

De nieuwe solotentoonstelling van Pino Pinelli (1938, IT) is een verbluffend antwoord op het voorstel voor een presentatie van zijn rettangolo tagliato, oftewel ‘gebroken rechthoek’ schilderijen. In de schetsen die Pinelli voor TMH maakte, koos hij voor reeksen in neutrale tonen en vlammend rood. Beginnend met Pittura GR uit 1976 als pronkstuk, en met zijn latere werk in een punt/contrapunt-dialoog, veroorzaakt het radicaal éénkleurige gebaar van de tentoonstelling een fysieke onderdompeling. Zo wordt de tastbare belichaming van kleur (pittura con corpo), evenals de emotionele en barokke effecten die zij oproept, benadrukt.

Pinelli’s afgietsels van pure kleur, die verspreid door de ruimte staan opgesteld en uitnodigen tot aanraken, zijn in meer dan honderd solotentoonstellingen te zien geweest. Hij nam onder andere deel aan de Biënnale in Venetië in 1997 en 1986, en zijn werk is opgenomen in de collecties van musea over de hele wereld, meest recent in het Centre Pompidou in Parijs. Zijn overzichtstentoonstelling Pino Pinelli: Painting Beyond the Limit vond plaats in het Palazzo Reale – Gallerie d’Italia, Milaan, in 2018. Op de prestigieuze Art Basel Unlimited in 2021 kreeg zijn werk speciale aandacht. Pinelli woont en werkt in Milaan.

Tijdens de opening zal een nieuwe documentaire over de kunstenaar en zijn radicale, vroege werk vertoond worden. De tentoonstelling loopt t/m zaterdag 31 juli.