Tentoonstelling — Fotografie, Gemengde media, Textiel

OSCAM Speak Session – BOUT IT #3

Datum:
14 mei 2022
17:00—19:30
Deelnemer:
→ OSCAM
Bijlmerplein 110-111
1102 DB Amsterdam
Geopend op di, wo, do, vr, za

In BOUT IT #3 geven OSCAM en Top Notch een podium aan vrouwelijke en niet-binaire hiphopartiesten en de belangrijke bijdragen die zij hebben geleverd aan het genre.

Hiphop – de kunst en cultuur – is wereldwijd en vanuit alle socio-economische achtergronden enorm populair, maar wordt binnen de professionele kunstwereld vaak verkeerd begrepen. Door hiphop in een museum te plaatsen, ontstaat er ruimte voor een interessante kruisbestuiving tussen twee ogenschijnlijk verschillende kunstwerelden. Het globale wordt lokaal, het persoonlijke wordt cultureel en het hoorbare wordt visueel.

Vrouwelijke visies op hiphop hebben sinds het ontstaan van het genre een pioniersrol vervuld in de muziekindustrie. Zij hebben de weg geëffend voor de wereldwijde groei van het genre. Tot op de dag van vandaag worden deze visies over het hoofd gezien in de door mannen gedomineerde scene. Om dit te veranderen hebben OSCAM en Top Notch opnieuw de handen ineen geslagen voor de nieuwste editie van de terugkerende hiphop tentoonstellingsreeks BOUT IT.

Deelnemende kunstenaars
Dana Lixenberg | Werkend met een groot formaat analoge camera, portretteerde zij vele culturele iconen uit de hip hop gemeenschap tijdens haar tijd in New York.

Marian Genet | Multidisciplinair kunstenaar die verhalen en ervaringen vertaalt in fotografie en textiele kunstwerken die positiviteit, sensualiteit en kwetsbaarheid uitstralen.

Cheraine Baljé | Textielkunstenares die met haar door oma aangeleerde brei-, haak- en naaikunsten levendige kunst creëert en teksten vereeuwigd op getufte wandkleden.

Marjorie Richards | Ons creatief talent van eigen bodem, die doorbreekt als artieste met sterke statements op zachte stoffen.