menu
Events — Performance

PARANOIA. A play after the novella by W.F. Hermans

Datum:
28 t/m 30 oktober 2022
Deelnemer:
→ The Merchant House
Herengracht 254
1016 BV Amsterdam
Open:
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
→ meld je aan voor dit evenement

TICKETS ONLINE ONLY

Vr 28 okt, 19:00 + Q&A (première)
Za 29 okt, 19:00 + Q&A
Zo 30 okt, 18:00 + Q&A

Aan alle kanten ben ik omsingeld. Hoe moet ik mij verdedigen?’

Een man, achtervolgd door de oorlog, brengt de oorlog naar zijn huis. Paranoia is de allereerste toneelbewerking van de novelle van Willem Frederik Hermans uit 1948. Hoe leven we met geweld? Hoe leven we met elkaar? Deze thrillerachtige bewerking – intiem uitgevoerd in de stijlkamer van The Merchant House, aan de Herengracht 254 – verbindt Hermans’ meeslepende novelle met onze tijd.

Willem Frederik Hermans wordt beschouwd als een van ‘De Grote Drie’ van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Tot zijn bekendste werken behoren De donkere kamer van Damokles (1958), Nooit meer slapen (1966) en Het behouden huis, ook opgenomen in de novellebundel Paranoia (1953). Dit nieuwe stuk is het regiedebuut van Inge-Vera Lipsius en wordt gespeeld door een jong ensemble. Het is gemaakt in het kader van het Hermans-jubileumjaar.

Regie en bewerking: Inge-Vera Lipsius
Tekst: Willem Frederik Hermans
Spel: Valentijn de Jonge, Guusje te Pas, Jasper van der Pijl, Frans Limburg
Geluid: Neeltje van der Vlugt, Willem van Erven Dorens
Poster: Dinara Vasilevskaia
Fotograaf: Arjen Veldt
Ondersteuning decor/kostuum: Rachel

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Amarte Fonds. Met speciale dank aan de Erven Willem Frederik Hermans en het Hermans InstituutParanoia wordt uitgegeven door De Bezige Bij (Volledige Werken, Deel 7).

Trigger warning: Thema’s als geweld/mishandeling. Wordt in schemerlicht gespeeld in een afgesloten ruimte en bevat plotse, harde geluiden.

Please purchase your ticket online.