menu
Tentoonstelling — Installatie, Video | Film

Pauline Curnier Jardin | Le Lente Passioni

Datum:
15 april t/m 20 mei 2023
Deelnemer:
→ Ellen de Bruijne Projects
Singel 372
1016 AH Amsterdam
Open:
  • woensdag 11:00—18:00
  • donderdag 11:00—18:00
  • vrijdag 11:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
With ticket

We zijn verheugd Pauline Curnier Jardin’s solotentoonstelling Le Lente Passioni aan te kondigen.

Eerder getoond in ARCOmadrid, zijn we blij dit project voor het eerst naar Amsterdam te brengen.

Kom naar de opening op zaterdag 15 april van 15 tot 18 uur, met de kunstenaar.

Tijdens de eerste Italiaanse opsluiting van 2020 verzamelde en monteerde Pauline Curnier Jardin een reeks video’s van een Facebookgroep van etnomusicologen. De scènes tonen verschillende paasmissen en -processies in katholiek Europa, voornamelijk in Italië. In een gesloten samenleving konden religieuze ceremonies en rituelen niet collectief worden uitgevoerd, waardoor gelovigen gedwongen werden ze virtueel bij te wonen. Curnier Jardin verzamelde een rijk archief van rituele beelden van voor en tijdens de opsluiting en creëerde een polyfone compilatie van collectieve religieuze emotie.

Pauline Curnier Jardin ontwikkelt een krachtige empathie voor gelovigen die zichtbaar wordt in de manier waarop haar films een vleselijke aanwezigheid in de wereld herstellen. Afwisselend vurig en barok, kitsch en sensueel, erotisch en bloederig, analyseert het werk van Pauline Curnier Jardin in actie de maatschappelijke structuren die eigen zijn aan de gemeenschappen in Zuid-Europa. Verre van enige objectivering, onderzoekt het filmische oog van Pauline Curnier Jardin gedragingen en overtuigingen op een manier die de voorkeur geeft aan actie boven concept, aan doorleefde ervaring boven boekenkennis.

In een drieledige structuur, op het kruispunt van een kerkelijke biechtstoel, een huiselijke ruimte en een camping, wordt de film uitgezonden op een televisie die de plaats lijkt in te nemen van het altaar en de officiant.

Religieuze rituelen vermengen zich met alledaagse. De televisie, het filmische oog, de blik van de gelovige/toeschouwer en het biechtraam verstrengelen in een complex web van scopische apparaten. Het panopticum, de biechtstoel en de eethoek vloeien in elkaar over.

Pauline Curnier Jardin (1980, Marseille, Frankrijk) is een kunstenaar uit Berlijn en Rome die werkt met installaties, performances, film en tekeningen. Geselecteerde solo- en groepstentoonstellingen, opdrachtprojecten en screenings zijn onder meer: CRAC Occitanie, Sète, FR (2022), FRAC Corsica (2022), Fondazione Memmo, Rome (2022), Haus der Kulturen der Welt (HKW), Berlijn, DE (2022) LIAF, Venetië (2022), Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlijn, DE (2021), INDEX – The Swedish Contemporary Art Foundation, Stockholm, SE (2021), Palais de Tokyo, Parijs, FR (2020). Curnier Jardin is de winnaar van de 2019 Preis der Nationalgalerie en ontvanger van de 2019/2020 Villa Medici Residency in Rome en de 2021 Villa Romana Fellows in Florence. Ze was de winnaar van de Nederlandse prijs NN Award (2018) en laureaat van de Prix Fondation d’Entreprise Ricard (2017).